ATV

"Тешко се може зауставити лијековима"

Јак кашаљ се појавио у БиХ - траје и до шест седмица

 • Извор: н1инфо.ба
 • 30.10.2023. 11:22

У БиХ, али и регији, велики је број пацијената који се бори са јаким кашљем, а који траје и до шест седмица. Мирсад Ђугум, интерниста, кардиолог - акупунктуролог, рекао је да лијека за ово нема већ је потребно вријеме да само прође.

Истакао је и да има обољелих од короне, али да нису озибљни симптоми. 

Ђугум каже како су тренутне временске прилике, које су неуобичајене за ово доба године, допринијеле развоју вируса и инфекција.

"То је претежно кашаљ којег је било доста, а није био објективни разлог. Плућа буду чиста. Имамо кашаљ који се тешко могао зауставити лијековима. То је нека вирусна инфекција која доводи до оптерећења слузнице респираторног тракта. Све док не дође до обнављања слузнице кашаљ траје, знао је између четири и шест седмица трајати. Није то случај само у БиХ него и у регији. Није било лијека који је могао зауставити кашаљ“, навео је Ђугум за Н1.

Од сриједе обавезна зимска опрема: Шта то подразумијева

Од сриједе обавезна зимска опрема: Шта то подразумијева

Истиче како је најважнија ствар ојачати организам и имуни систем, али да на то често заборавимо.

"Излажемо себе ударима гдје нарушавамо имунитет. Од неуношења адекватне хране, не узимање довољно витамина, недовољно спавање, физичке активности, а уз то и сав дио развој пуне менталне стабилности јер психосоматски фактори су водећи узрок обољења. Када имамо са психом проблема онда се јављају симптоми везани за читав наш оргнаизам - главобоље, лупање срца и сл“, навео је.

Према његовим ријечима, на организам утиче и помјерање сата.

Станивуковићево кршење закона дошло на наплату: Обустављени радови код Екватора

Станивуковићево кршење закона дошло на наплату: Обустављени радови код Екватора

"Сигурно да утичу јер једноставно наш организам има један биоритам и биолошки сат који је у нама самим - 12 мердиана или 12 органа подијелио је на 24 сата да сваки орган има своја два сата ефективног дјеловања. Све те промјене лагано утичу на здравље и доводе до промјена које се примијете или не, што сте старији примијети се. Код млађих не толико. Треба период адаптације као када летимо на неку дестинацију гдје је четири сата временске разлике“, рекао је Ђугум.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.