Инсекти

Једну ствар никако не треба радити уколико вас уједе стршљен

 • Извор: Крстарица
 • 24.04.2024. 12:52

Ујед стршљена углавном прође без неких великих проблема по здравље али може да буде и те како опасно.

Стршљен је врста инсеката из рода оса. По величини је знатно већи од њих. Поједине врсте нарасту и до 5.5 цм у величини.

Уколико се не дирају и не осјете угроженима неће да нападају. Када су нападнуте, наносе веома болан убод својом жаоком.

Њихова жаока је таква да се враћа у тијело и не остаје на мјесту уједа, за разлику од уједа осе или пчеле. Ово стршљену омогућава да преживи напад и изврши више убода у једном нападу.

Посебно су опасни онда када постоји опасност по гнијездо, када могу да луче феромоне који привлаче све стршљенове из гнијезда у одбрану.

Који су симптоми уједа стршљена?

Отров који луче, и који се убацује у организам током убода, може да доведе до појаве јаког бола и реакције коже али и цијелог организма, поготово ако је више убода.

Тегобе до којих долази након убода стршљена бисмо подијелили на физичке и психичке.

Физичка реакција на ујед стршљена зависи од места уједа.

Уједи по екстремитетима су безопаснији од уједа у предјелу главе и врата. Посебно су опасни уједи који се јаве у предјелу усне дупље.

Стршљени имају обичај да издубе воћку којом се хране. Уколико се не обрати пажња, не види се стршљен који се храни и загризе се воћка може да дође до по живот опасног уједа у предјелу усне дупље.

Уколико је убода више за очекивати је да ће тегобе и симптоми бити израженији. Ујед једног стршљена је углавном безопасан поготово уколико немате раније забиљежене алергијске реакције.

Након уједа може да се јави:

Црвенило и оток на мјесту убода. Ова реакција може да се шири по кожи и да захвати и десетак центиметара. Сама по себи и даље не представља алергијску реакцију већ саму реакцију коже на токсин који је убодом унесен.

Бол на мјесту убода је очекивана реакција. Бол се креће од благог бола који може да потраје и до неколико сати и изгуби се сам од себе до јаког бола који понекад пацијенти описују „као да их је неко песницом ударио на мјесту уједа“.

Печење на мјесту уједа може да буде посебно изражено, најчешће се описује као жарење које се, како вријеме пролази појачава,

Може да се јави малаксалост и вртоглавица, што је често последица страха од самог догађаја,

Уколико дође до праве алергијске реакције, долази до појаве црвенила и копривњаче која се шири по цијелом тијелу, осјећаја гушења, отока грла врата и на крају губитка свијести. Срећом ове реакције су ријетке.

Зашто постоје и психичке реакције на ујед стршљена?

У народу постоји уврежени али и оправдани страх од ових инсеката.

Дешава се понекад да пацијенти губе свијест усред страха и панике након уједа. То се дешава иако сам ујед није опасан, нема веће реакције по кожи нити алергијске реакције.

Из тог разлога треба пацијенту којег је ујео стршљен приступити полако без панике. Најбоље је одмах ставити га да легне, провјерити мјесто убода и притисак те кренути са терапијом али и опсервацијама. Опсервација може да потраје и по неколико сати и у интересу је пацијената иако нема изражене реакције.

Шта би требало да урадите ако вас је ујео стршљен?

Као што смо већ нагласили пробајте да не паничите.

Ујед стршљена, иако болан, је најчешће безопасан.

Покушајте да се без панике, трчања, агресивног махања руку и убијања стршљена удаљите од њега односно њих.

Не треба вам да уплашени стршљен позове своје пријатеље.

Када сте се нашли на сигурној удаљености:

- Мјесто уједа добро исперите хладном водом и сапуном,

- Квасите мјесто хладном водом или ставите лед у крпу и хладите мјесто уједа како бисте смањили оток и упалу,

- Попијте неки од лијекова из рода антихистаминика како бисте смањили вјероватноћу за развој алергијске реакције,

- Након што сте охладили мјесто уједа, можете га намазати неком од крема које садрже кортикостероид или антистаминике.

Бол може да потраје и неколико сати, па уколико је изражен и уколико немате алергију можете попити неки од лијекова за болове из рода парацетамола или ибупрофена.

Уколико се ипак лоше осјећате, кренуло је да се шири црвенило, оток, бол, јавите се у најближу хитну помоћ или нека вас неко од ваших од укућана одбаци у најближу хитну помоћ ради даље његе.

Како да спријечите ујед стршљена?

Стршљен вас неће ујести уколико се не осјети угроженим. Најбоље је да њих и њихово гнијездо заобилазите у широком луку.

Уколико вам је слетио на руку или ушао у кућу, без панике лагано га склоните и избаците. Имајте на уму да су то само инсекти који су пошли негдје својим послом или су привучени воћем које се нашло на вашој тераси.

Нису циљано дошли код вас да вас уједу ма колико њихов звук летења био страшан

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Бизнис клуб (Р)

  ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.