Омиљени напитак

Када је право вријеме за прву шољицу кафе

 • Извор: Кликс
 • 19.02.2024. 07:35

Ако ваша јутарња рутина укључује посезање за шољицом кафе, нисте једини, али испоставило се да то није најбоља ствар.

За неке људе конзумирање кофеина чим отворите очи ујутру је од суштинског значаја за преживљавање дана. То може постати навика без које се осјећамо потпуно изгубљено. Међутим, ово вам неће дати највећи енергетски потицај.

Љекарка Деборах Лее објаснила је зашто: "Када се пробудите, ниво хормона стреса кортизола је на свом врхунцу, што је хормон који повећава будност и фокус, као и регулише ваш метаболизам и одговор имунолошког система.

Повишени нивои кортизола могу утицати на ваш имуни систем, а ако су већ на врхунцу када се пробудите, испијање кафе чим вам се очи отворе може учинити више штете него користи, а може чак и учинити вас имуним на кофеин током дужег времена.

Умјесто тога, Лее препоручује да попијете прву шољу најраније 45 минута након што сте се пробудили. Ово ће осигурати да добијете оптимално повећање енергије.

"Хормон кортизол прати ритам који је специфичан за ваш циклус спавања. Они достижу врхунац у року од пола сата до четрдесет пет минута након буђења, а затим ће полако опадати током дана", наводи.

Узимајући у обзир ваш властити ритам, најбоље вријеме за испијање прве јутарње кафе било би, најраније, 45 минута након буђења, када ваш ритам кортизола почне опадати.

Што значи да је најбоље вријеме да попијете свој први напитак с кофеином је од средине до касног јутра, јер тада можете почети осјећати свој први пад енергије и требате мало да се опоравите.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

  'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска