Srpski doktor objašnjava

Kako razlikovati grip i omikron?

  • Izvor: RTS
  • 14.01.2022.09:34

Profesor Spasoje Popević sa Klinike za plućne bolesti KCS rekao je da svaki kašalj koji traje duže od nedjelju dana zahtijeva pažnju.

U prethodnim talasima epidemije kod većine oboljelih prvo su stradala pluća. Od blage forme bolesti, bukvalno su u dan-dva snimci pokazivali tešku kliničku sliku. Kod mnogih koji su preležali kovid 19 oporavak traje mjesecima.

U ovom talasu kliničke slike su drugačije. Jedan od simptoma je i kašalj. Kada je opasan, kako razlikovati šta ga izaziva i šta su sve u ovom trenutku saveti pulmologa?

Dr Spasoje Popević sa Klinike za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije rekao je za RTS da kašalj sam po sebi nije toliko izolovan problem već ga treba posmatrati u sklopu drugih simptoma i drugih znakova bolesti.

"Kašalj je uobičajna manifestacija, infekcija i gornjeg i donjeg respiratornog trakta, kod hroničnih bolesnika i bolesnika sa astmom može biti isprovociran promjenom temperature, kada se izlazi iz tople prostorije na -5 ili -10 stepeni, tada dolazi do spazma disajnih puteva i kašlja", objasnio je dr Popević.

Omikron i grip - kako ih razlikovati

Prema njegovim riječima, svaki kašalj koji traje duže od nedelju dana zahtijeva pažnju, pogotovu ako ima u ispljuvku tragova krvi.

Podvlači da ako ima tragova krvi to je znak ozbiljnije bolesti i tada pacijent mora da se obrati pulmologu.

Zagađenje vazduha i pušenje su najveći faktori rizika koji izazivaju kašalj, osim respiratornih infekcija i sve one bolesti koji proizilaze iz pušenja i zagađenja vazduha.

Dr Popević upozorava da ako pušač kašlje duže od tri nedelje ili se promijeni karakter kašlja to ne treba ignorisati, pacijenta treba uputiti pulmoplogu.

"Svaki pušač kašlje, kada zapali cigaretu to je uobičajena stvar, ali kada dođe u odrinaciju i kaže - ja kašljem, to je problem, šta se promijenilo u karakteru kašlja kada se žali na nešto što je uobičajena stvar kod njegove bolesti zavisnosti", rekao je Popević.