ATV

Алма Пртина

Како се правилно користи ретинол и зашто је толико популаран?

  • Извор: АТВ
  • 17.11.2023. 09:35

У данашњем модерном свијету константо траје борба за вјечну младост. Сваке године козметолози и маркетинг стручњаци осмисле и пласирају чаробни састојак. Ове године ретинол је број један и код мушкараца и код жена.

"Ретинол је нешто што постоји већ годинама, стотинама година знамо ту хемијску формулу, међутим, у задњих неких десетак година фармацеутска индустрија искористила га је у неким многобројним анти ејџинг кремама, серумима, за лијечење многих других обољења", рекла је Алма Пртина, специјалиста дерматологије.

Она је истакла да ретинол, као сваки препарат, има својих нежељених дејстава.

Миљановић за АТВ: Антибиотике узимати на вријеме и за одређено стање

Миљановић за АТВ: Антибиотике узимати на вријеме и за одређено стање

"Али прије свега рекла бих да је ритинол нешто што је дериват витамина А који је важан у нашем организму и да је он само један од деривата витамина А и да се може наћи у различитом облику и тај облик је битан како ћемо користити остало", рекла је Пртина.

Она је истакла да је ретинол важан за функцију цијелог организма те да се користи код особа који имају проблема са акнама.

"Јако је битно да људи разликују да су то група ретоноида које има у јако високим концентрацијама и која може да иде само на докторски рецепт и да служи код лијечења  великог броја обољења, између осталог, користимо га и код дјеце са акнама, а нова истраживања показују да помаже у лијечењу гојазности и дијабетеса", рекла је Пртина.

Како се правилно користи ретинол?

Пртина истиче да је златно правило приликом употребе ретинола управо мала концентрација и дуго коришћење.

"Што је мање то је боље", каже Пртина.

Пртина каже да ,када се користи неправилна количина ретинола, на кожи се дешава промјена у виду црвенила, свраба, након чега пацијенти почињу да искључују ретинол и мисле да није за њих.

Она каже да је то нормална реакција уколико то траје послије неколико наношења.

"Али ако траје након пет до десет дана то је кожа која не подноси ретинол", рекла је Пртина.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм