Корисно знати

Колико је здрава храна у продавницама "здраве хране"?

 • Извор: Телеграф
 • 02.04.2024. 12:40

​Колоквијално назване "Здрава храна", ове продавнице су наша омиљена оаза разноразних зачина, производа "на мјеру" и прва станица на путу ка здравијој исхрани.

И док многи знају које то промјене у исхрану треба да уведу, неки баш нису тако упућени и спотичу се на све што испред свог назива има префиксе "здраво", "интегрално", "органско". Овде углавном мислимо на индустријске производе које купујемо као "здраве грицкалице", а које заправо садрже много више калорија и састојака упитних нутритивних вриједности, него храна за коју смо чврсто одлучили да ћемо је избјегавати.

Узмимо за примјер интегралне штапиће, чији нам је састав објаснила нутриционисткиња Јована Живковић, напомињући да они садрже и до 500 калорија на 100 грама. Она нам говори да садрже и доста угљених хидрата и масти, а да немају заситну моћ. Пиринчане галете имају око 375 килокалорија (кцал) на 100 грама, кукурузне 385, ланене плочице 465 кцал на 100 грама.

"Интегрално брашно је боље јер има више влакана од бијелог и самим тим мање подиже ниво гликемије и дуже нас држи ситим. Међутим, кроз праксу се дешава да се оно комбинује са бијелим брашном, али да се производ и даље назива 'производом од интегралног брашна'. Бијело брашно је једноставно боље за прављење, лакше се од њега прави смјеса. У интегралним грисинама је најчешће комбинација оба и зато треба да се буде пажљив. Оно је генерално боље за перисталтику цријева и пробаве, али није толико постојано за припрему хљебова и зато се дешава да се комбинује."

Стога, напомиње Јована, важно је увијек обратити пажњу на декларацију, на макронутријенте, однос масти, протеина и угљених хидрата, као и на адитиве. Иако се деси да пише да је нешто од интегралног брашна, у декларацији се јасно види да је бијело брашно доминантније и да је хељдино, интегрално и ражено у знатно мањем проценту.

"Ја не препоручујем интегралне штапиће зато што, колико год да се изабере здравија опција, они опет имају око 500 кцал, који су доминантно из угљених хидрата и масти, а влакна и протеини су у знатно мањој количини" прича Јована.

Наравно, битно је напоменути да се ови производи прже у уљу и да су пуни соли. Исти је случај и са ланеним плочицама, које садрже свега другог више него самог лана, на примјер соли и трансмасних киселина. На крају се све сведе на то да се купује оно што се упорно избјегава, а то су намирнице пуне шећера, адитива, конзерванаса, емулгатора.

Са друге стране, сирове плочице, од сувог воћа, могу бити добар избор посластица, јер код њих угљени хидрати долазе из воћа и нема додатака у виду шећера, каже Јована, преноси "Она.Телеграф".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.