ATV

Fizička aktivnost

Koliko minuta hodanja dnevno je potrebno

 • Извор: Б92
 • 07.09.2022. 15:05

Ljeto se polako bliži kraju, pa su i temperature prijatnije za duže šetnje i hodanje što je mnogima omiljena fizička aktivnost, a uz pravilnu ishranu hodanje dokazano pomaže i pri mršavljenju. Ipak, koliko bi zaista trebalo da hodamo da bi nam šetnja zaista koristila?

Stručnjaci iz medicinske škole sa Harvarda imaju odgovor:

"Ne morate satima da hodate da tijelo od toga nešto dobije. Štaviše, na primjer zdravlje srca znatno može da poboljša svega dva i po sata hoda nedjeljno, što je samo 21 minuta dnevno", objasnio je stručnjak iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dr Tomas Frieden.

A prednosti hodanja od samo 21 minuta dnevno ne pomažu samo zdravlju srca, stručnjaci tako tvrde da su drugi pozitivni učinci te vrste fizičke aktivnosti bolje pamćenje, niži krvni pritisak i nižih holesterol, a šetnjom se opušta i napetost, te raste nivo endorfina pa se popravlja i raspoloženje.

"Ako vam je namjera gubljenje kilograma, preporučuje se 30 do 90 minuta bržeg i energičnijeg hodanja dnevno ili većinu dana u nedjeljno, a ne morate tako da hodate uvijek već nekim danima možete malo više, a nekim malo manje, ali ukupno vrijeme hodanje u nedjelji bi trebalo da iznosi više od 150 minuta. Što se tiče brzine hoda, trebalo bi da hodate dovoljno brzo da budete u zoni vježbanja umjerenog intenziteta sa 60 do 70 odsto maksimalne brzine otkucaja srca."

"Iako se često govori o tome da bi u danu trebalo napraviti barem 10.000 koraka, ne treba se fokusirati na tu brojku. Važno je pokrenuti se i svaki dan prohodati zadanu minutažu: jednako je efikasno, a ne stvara pritisak kao brojenje koraka."

"Takođe, kad počnete sa hodom, pokušajte da ne preskočite više od jednog dana za redom, istrajnost je bitna za bolje i brže sagorijevanje kalorija i metabolizam, ali i za stvaranje pozitivnih navika. Danima kada ne hodate, isprobajte vježbe snage", savetuje dr Frieden.

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.