Мозак сигнализира

Колико времена је потребно желуцу да схвати да је "пун"

  • 09.04.2024. 21:50

У паузи на послу, док трчите за дјецом, у ауту… многи од нас навикли су да тако једу своје оброке.

А онда се храна више гута него што се жваће и ужива у њој.

Здравствени стручњаци упозоравају да је изузетно важно темељно сажвакати сваки залогај.

Сваки залогај треба сажвакати што више пута, и до 30 пута ако је могуће, а како бисте себи у томе помогли, први корак је да сједнете и једете у миру.

Истраживања су показала да дуже жвакање хране растерећује систем за варење и помаже цријевима, пише Ординација.

Жвакање је први корак у варењу хране и помаже желуцу да преради храну разбијањем већих честица хране на мање. Жвакање такође повећава производњу пљувачке тако да се може прогутати без иритације једњака. Ако се храна не жваће правилно, веће честице улазе у пробавни тракт изазивајући проблеме са варењем као што су гасови, надутост, затвор, главобоље и смањен ниво енергије.

Док жваћете храну, производи се више ензима који помажу у даљњој разградњи хране како би се помогло варење. Процес жвакања такође подстиче производњу хлороводоничне кисјелине у желуцу, што додатно помаже варењу, регулисањем пХ да би се повећао ниво кисјелости што помаже у разградњи хране.

Жвакање повећава производњу пљувачке која садржи епителни фактор раста, полипептид који стимулише раст епителног ткива. Темељно жвакање хране повећава производњу овог ЕГФ-а, хранећи цријева.

Намирница која снижава притисак и дјелује као афродизијак

Намирница која снижава притисак и дјелује као афродизијак

Добробит за усну шупљину

Приликом дужег жвакања тврде хране масирате десни, а то побољшава циркулацију крви и одржава здравље десни.

Стручњаци за денталну хигијену кажу и да интензивно жвакање може спријечити настанак каријеса јер се тако саструже плак и излучује се више пљувачке, која штити зубе од кисјелина и садржи минерале који одржавају цаклину јаком и здравом.

Нутритивна вриједност

Разбијање хране на мање честице значи да је тијелу лакше да апсорбује већу количину храњивих материја из хране. Такође, дужим жвакањем, дуже ће вам требати да завршите оброк.

Уопштено је потребно око 20 минута да мозак сигнализује желуцу да је пун. Дакле, ако једете спорије, мања је вјероватноћа да ћете се преједати.

Чињеница је и да ћете боље осјетити укус ако темељно жваћете храну јер жлијезде у усној шупљини излучују више пљувачке која 'подмазује' рецепторе укуса, чинећи окусе интензивнијима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: