Лимун је генерално веома здрав и препоручује се за јачање имунитета, побољшање варења и детоксикацију организма. Богат је витамином Ц и антиоксидансима.
Када лимун постаје токсичан?
Међутим, постоји једна ситуација у којој лимун може постати штетан по здравље. Наиме, не препоручује се замрзавање цијелог лимуна, а затим рендање коре и конзумирање.
Зашто је замрзнут лимун потенцијално штетан?
Разлог лежи у томе што замрзавање може да појача концентрацију одређених једињења у кори лимуна, која у великим количинама могу негативно утицати на нервни систем и изазвати друге здравствене проблеме. Такође, на кори лимуна могу бити присутни пестициди и други загађивачи који се замрзавањем не уништавају, већ се потенцијално концентришу.
Умјесто замрзавања цијелог лимуна, боље је исцокедити лимунов сок и замрзнути само сок у коцкицама леда или изрендати само кору свјежег лимуна и користити је у умјереним количинама.
Лимун је здрав, али будите опрезни како га користите. Избјегавајте конзумирање рендане коре замрзнутог цијелог лимуна како бисте предупредили потенцијалне здравствене ризике.