Важно знати

Морате на операцију? Неколико дана прије не једите ову храну

 • Извор: н1инфо.хр
 • 02.04.2024. 08:47

Ако сте икада били на операцији, вјероватно ћете се сјетити да сте се пробудили с осјећајем омамљености јер је анестетик попустио. Осјећај нестаје, али не код свих - неки људи доживе нагло смањење можданих функција након операције и то може трајати седмицама до мјесецима.

Нова студија тима истраживача са Универзитета Охајо спроведена над штакорима сугерише да једење масне хране у данима прије операције може погоршати упалне процесе повезане с тим когнитивним падом, продужујући потешкоће с памћењем које код људи могу довести до повећаног ризика од деменције.

И пријашња истраживања на људима показала су да сама масна храна може убрзати когнитивни пад који се обично повезује са старењем. Али, чак и повремена слатка посластица може утицати на рад мозга, показују друге студије на животињама.

А у овој су штакори храњени масном храном три дана прије операције и притом су показивали трајне знакове недостатка памћења који су трајали и до двије седмице. То је било попраћено налетом упале у мозгу, а трајала је три седмице.

Како би добили те резултате, тим је хранио младе и старе штакоре храном с високим уд‌јелом масти или стандардном храном три дана прије поступка који наликује експлоративној абдоминалној операцији. Контролне групе биле су анестезиране, али нису оперисане. Двије седмице касније, све су животиње подвргнуте низу тестова памћења.

Проблеми с памћењем уочени и код младих и код старијих штакора храњених храном богатом мастима задржали су се најмање двије седмице након операције, што је дуготрајнији учинак од онога који су истраживачи вид‌јели код глодара прије и након само три дана, а не седмица, једења нездраве хране.

Ови учинци нису били повезани с анестезијом, утврдили су истраживачи, јер су друге животиње храњене масном храном, али поштеђене било каквог анестетика или операције, показале сличне дефиците памћења само због нездраве хране.

Биће потребна даља истраживања како би се утврдило колико дуго ти когнитивни учинци трају и како постоперативни опиоидни лијекови против болова попут морфијума продужују те учинке, преноси "Сциенце Алерт".

С друге стране, истраживачи су открили да је мјесец дана узимања додатака ДХА омега-3 масних киселина ублажио упални одговор након операције и спријечио повезане проблеме с памћењем код младих и старијих штакора.

Нажалост, још се не зна како би се резултати ове студије на животињама пренијели на људе, посебно на гојазне особе, а не само на оне које повремено једу нездраву храну.

Уз то, студија је користила само мужјаке штакора и то је битно јер пријашња истраживања на људима показала су да мушкарци и жене различито реагују на опште анестетике који се користе у хирургији, преноси "Н1".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.