Istraživanje

Na toalet papiru pronađene opasne hemikalije

 • Izvor: klix.ba
 • 15.03.2023.13:30

Svi analizirani toaletni papiri širom svijeta sadrže PFAS ili trajne hemikalije koje su otrovne.

Njihovim odlaganjem u WC školjku dospijevaju do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda te tom prilikom zagađuju vodu.

Ovo je utvrđeno istraživanjem Univerziteta Florida kojim je bio obuhvaćen 21 toaletni papir u sjevernoj, centralnoj i južnoj Americi, Evropi i Africi.

Toaletni papiri su testirani na perfluoroalkilne hemikalije (PFAS) koje su sintetičke hemikalije otporne na razgradnju pri upotrebi i u okolini. Upravo zbog toga se nazivaju trajnim hemikalijama.

Postoji 14.000 PFAS hemikalija koje se koriste u proizvodnji mnogih proizvoda da bi bili otporni na vodu, onečišćenja i toplotu.

Dovode se u vezu s različitim i teškim oboljenjima, kao što su rak, fetalne komplikacije, bolesti jetre, bubrega i autoimuni poremećaji.

Međutim, Univerzitet Florida nije istraživao koje su posljedice po zdravlje ljudi. PFAS hemikalije se mogu apsorbovati preko kože, ali ne postoje istraživanja o tome kako mogu ući u ljudski organizam kada se toaletni papir koristi za brisanje tijela.

Dejvid Endrjus iz američke organizacije Radna grupa za okolinu, koja prati zagađenje PFAS-om, smatra da bi trebalo istražiti koje su posljedice korištenja toaletnog papira po zdravlje ljudi.

Kada se ove hemikalije pojave u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, dolaze u kontakt s kanalizacionim muljem koje se kasnije može iskoristiti kao đubrivo za obradu poljoprivrednih površina ili se prosuti u vodene tokove.

"Toaletni papir bi trebalo da se smatra potencijalno glavnim izvorom PFAS-a u sistemima za prečišćavanje otpadnih voda", napisali su autori istraživanja.

Glavni autor studije, student Univerziteta Florida, Džejk Tompson je ukazao da je reciklirani papir sadržavao jednaku količinu PFAS hemikalija kao i nereciklirani papir.

"Ne žurim da promijenim toaletni papir i ne kažem da ga ljudi trebaju prestati koristiti ili smanjiti njegovu upotrebu. Problem je u tome što postoji još jedan izvor PFAS hemikalija, što naglašava da su one sveprisutne", istakao je.

Prema njegovim riječima, utvrđene količine PFAS-a ukazuju da se koristi u proizvodnom procesu kako bi se spriječilo ljepljenje papirne pulpe za proizvodne mašine. PFAS se često koristi i kao mazivo u proizvodnom procesu.

Iz udruženja proizvođača toaletnog papira kazali su za američku televizijsku kuću "WSVN" da PFAS ne dodaju toaletnom papiru.

Tompson je naglasio da, kako kaže, dokazi sugerišu da je situacija drugačija te da je možda istina da PFAS nije namjerno dodat.

Istraživanjem je otkriveno šest jedinjenja PFAS-a, a najviše je bilo onog 6:2 diPAP. Ovo jedinjenje nije detaljno proučavano, ali se dovodi u vezu sa zdravstvenim problemima na testisima.

Utvrđeno je i prisustvo visoko toksičnog jedinjenja PFOA. Jedinjenje 6:2 diPAP se u životnoj sredini može pretvoriti u PFOA.

Provjereno je prisustvo PFAS-a u osam postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda te je tom prilikom utvrđeno da je vjerovatno u njima najviše jedinjenja 6:2 diPAP.

Međutim, kako je napomenuo Tompson, PFAS hemikalije su toliko česte da je teško utvrditi koji je njihov stvarni izvor, piše list "Guardian".

Podsjećamo, istraživači Univerziteta Stokholm su primijetili da kišnica u skoro svakom dijelu svijeta sadrži opasnu količinu PFAS-a.

Pročitajte još:

Objavljen snimak: Federalni poslanik šamara kolegu političara u liftu

Kako je PDP-ov Mladen Čančarević omogućio malverzacije u Agenciji za lijekove BiH

Osumnjičeni za ubistvo crnogorskog Eskobara viđen u Bijeljini

Potpuno gola čisti kuće

Ovako izgleda Stojin sin

Tagovi:
 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.