Jača imunitet

Najjači prirodni antibiotik

  • Izvor: B92
  • 10.02.2022.16:53

Prevencija je ključ borbe protiv virusnih infekcija, posebno u vrijeme svjetske pandemije korona virusa. Jak imunitet je ključan za zdravlje svakog čovjeka, a imunitet se najbolje može ojačati i osloniti na prirodne preparate sa antivirusnim, antibakterijskim i antigljivičnim dejstvom.

Neracionalna upotreba antibiotika suprotno dovodi do stvaranja imuniteta na ovu vrstu medicinskih preparata. Osim toga, antibiotici i sintetički lijekovi te vrste ne djeluju na viruse i besmisleno je uzimati ih u slučaju virusnih prehlada i gripa.

Danas postoji samo nekoliko zvaničnih sintetičkih lijekova protiv virusa, ali svi izazivaju nuspojave koje narušavaju zdravlje, a u prirodi postoji mnoštvo biljaka koje istovremeno djeluju antivirusno.

Ehinacea je biljka koja se od davnina koristila u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija i često se naziva prirodnim antibiotikom.

Djeluje tako što povećava odbrambenu sposobnost organizma, stimulišući proizvodnju antitijela, makrofoga i leukocita koji predstavlja zaštitni štit od infektivnih agenasa. Pokazuje antiupalno, antigljivično i antiseptično djelovanje. Ima najsnažniji imunomodulatorni efekat na sve ćelije i tkiva našeg tijela.

Ehinacea stimuliše odbrambeni sistem tijela, povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i povećava njihovu aktivnost. Konzumiranje ehinacee ima snažan preventivni uticaj na organizam i povećava otpornost na patogene bakterije i viruse. Fenolske materije i tanini, koji se nalaze u biljci, imaju antimikrobno, antiseptičko i analgetsko djelovanje.

Glikoproteini, saponini, biometali i vitamini imaju antivirusno i imunostimulišuće djelovanje. Ubrzava zarastanje rana tako što stimuliše proizvodnju tkiva. Sadrži flavonoide, moćne antioksidanse koji sprečavaju oštećenje ćelija.

Dodatno utiče na jačanje organizma. Djeluje tako što pomaže organizmu da se prilagodi na uslove životne sredine, daje snagu i otklanja osjećaj umora i malaksalosti. Djeluje povoljno na gastrointestinalni trakt, gdje olakšava varenje, pomaže kod zatvora, gastritisa i crijevnih infekcija, piše "B92".