Korisno

Namirnice koje snižavaju nivo lošeg holesterola

  • Izvor: B92
  • 17.12.2021.20:41

Zdrav nivo holesterola je 200 miligrama po decilitru krvi, s tim da lošeg LDL holesterola treba da bude ispod 100 miligrama, a dobrog HDL holesterola iznad 60 miligrama.

Optimalni nivo triglicerida u tom slučaju mora biti ispod 150 miligrama po decilitru.

Dobar nivo holesterola pokušajte da održavate zdravom ishranom i namirnicama, prije nego što se obratite farmaceutu i ljekaru u potrazi za medicinskim preparatom koji će riješiti ovaj problem.

Avokado je namirnica bogata mononezasićenim masnim kiselinama, baš kao i maslinovo ulje i spušta nivo LDL holesterola, povećavajući pritom i nivo HDL holestrola.

Sjajan učinak ima i pasulj, jer samo pola šoljice praška u varivu smanjuje nivo lošeg holesterola za osam posto na način da prehrambena vlakna iz pasulja sprečavaju apsorpciju holesterola iz hrane.

Crna čokolada ima blagotvoran učinak na holesterol, jer jača nivo dobrog HDL holesterola i to za 24 posto.

Crveno vino bogato je antioksidansima koji snižavaju nivo lošeg LDL holesterola, dok će alkohol u umjerenim količinama podići nivo dobrog, pa je to još jedan dobar razlog za čašicu vina dnevno.

Riba puna omega-3 masnih kiselina poput tune ili lososa povećava nivo dobrog holesterola i do 4 posto, a kako uz to blagotvorno djeluje kao preventiva za bolesti srca i demenciju, trebalo bi barem jednom nedjeljno biti na vašem tanjiru.

Tagovi: