ATV

Kovid-19

Naučnici: Imamo novi trag o porijeklu korone

 • Izvor: Indeks
 • 21.03.2023. 18:56

Podaci iz ranih dana pandemije Kovida-19 koje su kineski naučnici nakratko objavili u svjetsku bazu podataka, daju ključne dokaze o porijeklu pandemije, uključujući i one sa tržnice životinja u kineskom gradu Vuhan, objavili su naučnici.

Virus je prvi put identifikovan u Vuhanu u decembru 2019. godine, a mnogi su sumnjali da je stigao sa tržnice životinja Huanan prije nego što se proširio svijetom i ubio gotovo 7 miliona ljudi, piše u utorak "Reuters".

Naučnici su u ponedjeljak preliminarno objavili izvještaj koji se temelji na njihovoj interpretaciji podataka, nakon što su prošle sedmice procurile informacije u medijima te su održali sastanak sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja je pozvala Kinu da objavi više informacija.

Podaci Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) više nisu dostupni u GISAID bazi podataka gdje su ih naučnici pronašli.

Ti podaci sadržavali su nove sekvence virusa SARS-CoV-2 i dodatne genomske podatke temeljene na uzorcima uzetim sa tržnice živih životinja u Vuhanu 2020. godine, napisali su naučnici koji su im pristupili, prenosi "Index.hr".

Sekvenciranje je pokazalo da su kunopsi i druge životinje osjetljive na korona virus bile prisutne na tržnici i da su možda bile zaražene, što je novi trag u otkrivanju lanca prenosa koji je na kraju stigao i do ljudi, tvrde naučnici.

"To doprinosi nizu dokaza koji identifikuju tržnicu Huanan kao mjesto širenja Sars-CoV-2 i epicentra pandemije Kovida-19", navodi se u izvještaju koje su, između ostalih, napisali Majkl Vorobi sa Univerziteta u Arizoni, Kristijan Andersen sa kalifornijskog instituta "Scripps Research" i Florens Debare sa pariške Sorbone.

Izvještaj u odnosu na informacije koje su procurile prošle sedmice dodaje više detalja o drugim životinjama prisutnim na tržištu te pokazuje da su neki od uzoraka iz okoline pozitivnih na SARS-CoV-2 imali više životinjskog nego ljudskog genetskog materijala u sebi.

Funkcioneri SZO prošle sedmice su rekli da informacije nisu konačne, ali da predstavljaju novi trag u istrazi o porijeklu korona virusa te da ih je bilo potrebno odmah podijeliti. 

Ta agencija Ujedinjenih nacija prethodno je rekla da sve hipoteze o porijeklu korona virusa ostaju na stolu, uključujući i da je virus izašao iz laboratorije u Vuhanu koji proučava opasne patogene.

Kina negira tu teoriju. SZO je takođe rekao da većina dokaza ukazuje na to da je virus došao od životinja, vjerovatno od šišmiša.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 21:45 Serija: Merdokove misterije (12+)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 22:30 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:40 Serija: Red Rok (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.