Nestorović savjetuje kako da se najbolje spremimo za vakcinaciju protiv kovida

  • 21.01.2021.17:36

Profesor doktor Branimir Nestorović je ocijenio da upotreba probiotika prije vakcinacije protiv korona virusa može znatno pospješiti imunitet.

Čuveni dječiji plumolog izjavio je da je probiotike poželjno uzimati najmanje dvije nedjelje prije vakcinacije kako bi bili djelotvorni i efikasni.

- Probiotici su stimulatori imuniteta, a to je pokazano za mnoge vakcine, ali moraju da se uzimaju bar dve-tri nedelje pre vakcinacije kako bi pojačali imuni odgovor - izjavio je profesor.

Nesterović je takođe naveo da je neophodno uzimati ih nedjeljama prije primanja vakcine, ne samo dan-dva prije, a da je važno nastaviti sa upotrebom i dvije nedjelje nakon vakcinacije:

- Probiotik pojačava reaktivnost tih ćelija i stimuliše takozvani urođeni imunitet. Mi se rađamo sa ogromnim repertoarom odbrane skoro svega što su preživeli recimo majka, baba, deda...

Probiotici igraju važnu ulogu u razvoju i uspostavljanju crijevne mikroflore i podstiču sazrevanje imunog sistema. Ovo pomaže da se postigne bolji vakcinalni odgovor i bolja odbrana od infekcija.

- Za mnoge vakcine postoje dokazi. Recimo za MMR vakcinu bilo je mnogo istraživačkih radova, a upotreba probiotika u cilju pospešivanja imunog odgovora opšte je poznata kao efikasna - zaključio je Nestorović.

Probiotik ne pruža zaštitu od neželjenih efekata vakcine, kako bi neko mogao da zaključi. Probiotici su zapravo korisne bakterije koje žive u crijevima i djeluju na određene strukture, stimulišući sličnu funkciju kao što, primjera radi, krajnici čine u zaštiti od infekcija, objasnio je doktor.

- Probiotici nespecifično stimulišu imuni odgovor ne samo ka jednom uzročniku nego stvaraju opštu otpornost organizma. Ako postoji neko zapaljenje u organizmu težiće da ga vrate u balans, odnosno na početak. Sublimuju loš odgovor na infekciju, a pospešuju dobar - bio je jasan doktor.

Probiotske bakterije su isto što i suplementi za podizanje imuniteta.

- Ne moraju biti apsorbovane već mogu delovati iz unutrašnjosti creva i zato su neželjena dejstva minimalna - zaključio je profesor Nestorović.