Cvekla

Nutricionistkinja tvrdi: Ovo povrće je magija za erektilnu funkciju muškaraca

 • Izvor: mondo
 • 15.07.2022.18:17

Od davnina je poznato da određene namirnice djeluju poput afrodizijaka i podstiču seksualnu želju kod partnera. A da li znate da neko povrće utiče na erektilnu funkciju kod muškaraca?

O ovoj temi govorila je ruska nutricionistkinja i specijalista ishrane Olga Lušnjikova, a navela je nekoliko vrsta povrća koja poboljšavaju zdravlje muškaraca.

Cvekla sadrži posebne biljne pigmente, betalaine, koji voću daju boju, a blagotvorno djeluju na zdravlje. Na primjer, betalaini poboljšavaju prirodno čišćenje tijela od toksina, a ispostavilo se i da imaju antikancerogeno i antimikrobno dejstvo, prenosi "Mondo.rs".

"Betalaini takođe doprinose oslobađanju azot-monoksida, jednog od najvažnijih bioloških medijatora. Ova supstanca igra važnu ulogu u procesu postizanja i zadržavanja erekcije kod muškaraca", rekla je Lušnjikova i dodala da interno ovo povrće nazivaju "crvenom vijagrom".

Ako muškarac pati od deficita azot-monoksida, dolazi do erektične difunkcije. Ili ne uspijeva da postigne erekciju ili je ona suviše "slaba" i "neodrživa". Da bi se poboljšala erekcija, doktorka savjetuje muškarcima da u ishranu obavezno uključe cveklu. Ipak, napominje da u slučaju da postoji problem u postizanju uzbuđenja, ne treba se oslanjati samo na "bapske lijekove" i prirodnu medicinu.

"Na erektilnu funkciju muškaraca utiče veliki broj faktora: hormonski poremećaji, stres, loše navike, poslovi koji zahtijevaju da provodite dosta vremena u sjedećem položaju, kardiovaskularne bolesti, prekomjerna težina, infekcije i drugo", zaključila je Lušnjikova. 

Tagovi:
 • 08:00 Serija: Dugo sam te čekao (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Vojvođanska kuhinjica

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.