Grickajte ih svaki dan pomalo

Orasi su dobri za vitku liniju iako imaju dosta kalorija

  • Izvor: 24sata.hr
  • 29.05.2022.17:15

Orasi su kalorični plod koji je u manjim količinama jako zdrav. Obiluju omega-3 masnim kiselinama koje povoljno djeluju na krvne žile i poboljšavaju pamćenje jer utiču na stvaranje neurotransmitera nužnih za rad mozga. Smanjuju različite upale u organizmu i opuštaju krvne žile.

Iako se zna da orah utiče na snižavanje lošeg kolesterola i umanjuje metabolički sindrom, pokazalo se i da poboljšava spavanje onima koje rade u noćnoj smjeni te olakšava jet lag.

Zanimljivo je da je ruski naučnik Mičurin orah nazvao 'voćkom - kombinatom' jer se kod oraha koristi sve: lišće, pupoljci, mladi orasi, ljuska mladih oraha, zreli plodovi i drvo…

Od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najviše antioksidanata, zdravih vlakana, proteina, vitamina i minerala. Iako mnogi smatraju da orasi debljaju, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti, koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti.

Razne upale u organizmu su pokretači bolesti, polifenoli u orasima mogu pomoći u borbi protiv ovog oksidativnog stresa i upale. 

Korisne bakterije u crijevima pretvaraju elagitanine u jedinjenja zvana urolitini, za koje je utvrđeno da štite od upala u organizmu. ALA omega-3 masti, magnezij i aminokiselina arginin u orasima takođe mogu smanjiti pojavu upala.

Na drugu stranu, orasi su kalorični, ali studije pokazuju da je energija koja se apsorbuje iz njih 21 odsto niža nego što bi se očekivalo na temelju hranjivih sastojaka koje sadrže. Štaviše, jedenje orasa može čak pomoći u kontroli apetita.

U dobro kontrolisanoj studiji na 10 pretilih ljudi, ispijanje smutija napravljenog od oko 48 grama oraha jednom dnevno tokom pet dana smanjilo je apetit i glad, u usporedbi s plasebo napitkom s istim brojem kalorija i hranjivih materija.

Osim toga, nakon pet dana konzumiranja smutija od oraha, skeniranje mozga pokazalo je da su učesnici povećali aktivaciju u regiji mozga koja im je pomogla da se odupru vrlo primamljivim znakovima hrane, poput kolača i pomfrita.

Odličan je sastojak mnogih salata, među ostalima, i popularne salate valdorf, od jabuka i celera, sa salatnim preljevom od majoneze, vrhnja i limuna, a bez oraha ne bi bila potpuna ni salata od avokada, cikorije i rikule s preljevom od tofua i kopra.

U istočnjačkim kuhinjama salata od svježih krastavaca i orasa može biti predjelo. Orah se dodaje i gustim salatnim preljevima kojima se obogaćuju različite salate ili se poslužuju pored njih, a često se dodaju i sirevima. 


Tagovi: