ATV

Изузетно цијењена

Ова биљка се сматра једном од најздравијих на свијету

 • Извор: Б92
 • 21.11.2023. 14:17

Стари Египћани и Грци раштан су сматрали светом биљком која има чудотворне особине.

Раштан се сматра једном од најздравијих намирница на свијету, и то не без разлога: сиромашан је калоријама, а богат витаминима и минералима, али још је увијек потцијењен у поређењу с кељом, купусом, блитвом или спанаћем.

Раштан садржи супстанце које активирају стварање ензима у јетри и на тај начин помаже неутрализацији канцерогених ћелија.

Студије показују да људи који једу велике количине раштана и других биљака из исте породице имају далеко мањи ризик да оболе од неколико канцерогених обољења као што су: рак плућа, бешике, простате, дебелог цријева, дојке и јајника.

Раштан као заштитник против рака јајника

Раштан је богат и флавоноидом званим маемпферол. Истраживања показују да жене имају 40 одсто мањи ризик од рака јајника ако уносе веће количине маемпферола. Осим у раштану, ова супстанца налази се у зеленом чају, луку, броколију, празилуку, спанаћу и боровницама.


Стигао је период који доноси позитивне промјене за три знака

Стигао је период који доноси позитивне промјене за три знака

Идеално би било раштан јести 3 до 5 пута недјељно. Да би се из раштана извукло што више користи, треба га само прокувати 5–10 минута и зачинити морском сољу, маслиновим уљем, лимуном. Може се додати и бијели лук и бибер.

Каротеноиди из раштана смањују ризик добијања катаракте

Раштан је познат и по супстанцама званим каротеноиди. Издвајамо два каротеноида: лутеин и зеаксантин. Ова два састојка помажу у спречавању оштећење очију од претјераног излагања ултраљубичастим зрацима.

Студије су показале да ова два картеноида смањују ризик добијања катаракте.

Раштан је богат витаминима А, Ц, Б6, али и магнезијумом, целулозом, калцијумом, бакром. Комбинација витамина, минерала и осталих храњивих састојака ставља раштан на позицију суперзвијезде здраве хране.

Прије конзумације, листове треба опрати под млазом хладне воде, али их не треба натапати у води јер тако може да изгуби витамине топљиве у води.


Заточио дјевојку и тукао је па добио батине од њеног бившег дечка

Заточио дјевојку и тукао је па добио батине од њеног бившег дечка

У фрижидеру остаје свјеж и до пет дана. Чувајте тако да прозирном фолијом и максимално истиснете ваздух. Тако неће увенути, пожутјети и изгубити вриједне састојке.

О раштану је писао "Њујорк тајмс"

Да је то старинско медитеранско поврће популарно у свијету свједочи чињеница да је престижни "Њујорк тајмс" раштан сврстао међу најздравије и најскупље намирнице за коју ће због њених изузетних нутритивних и љековитих својстава обожаваоци издвојити и до сто долара.

На америчким јеловницима прави бум доживјела је ова биљка у посљедњих десет година, а као неизоставан дио јеловника препоручују је бројни стручњаци.

Али помало заборављени раштан враћа се и у наше ресторане, преноси "Б92".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:25 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путописна авантура са потписом Бањалучанина Роберта Дацешина.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:40 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.