Све више знамо о здрављу мозга, али број случајева деменције и даље расте.
Процјене показују да би се број новообољелих могао удвостручити до 2060. године. С обзиром на то колико су се знања о мозгу и превенцији болести проширила, тај податак је посебно забрињавајући. Кључну улогу у превенцији, уз генетику и животне навике, има и исхрана.
Једна велика јапанска студија истраживала је повезаност између уноса зеленог чаја и ризика од деменције. У студији је учествовало више од 13.000 одраслих особа које су праћене у просјеку 11,5 година. Испитаници су попуњавали упитнике о учесталости конзумације пића попут чаја и кафе, а забиљеженису и сви случајеви деменције дијагностиковани током тог периода.
Резултати су показали да су они који су пили најмање 600 милилитара зеленог чаја дневно имали 25 одсто мањи ризик од деменције у поређењу са онима који су пили мање од 94 милилитра.
Слични антиоксиданси налазе се и у тамној чоколади, трешњама и бобичастом воћу.
Учинак није био исти код оних који су конзумирали и велике количине кафе уз зелени чај.
"Додавање кафе уз велике количине зеленог чаја није додатно смањило ризик", наводе аутори студије.
Могуће је да комбинација високих количина кофеина има негативан ефекат јер су неки испитаници прелазили препоручени дневни унос кофеина. Такође, зелени чај и кафа садрже различите биљне спојеве који могу дјеловати супротно.
Зелени чај је посебно богат антиоксидансом ЕГЦГ, који према ранијим истраживањима може смањити упалу и накупљање протеина повезаних са Алцхајмеровом болешћу. Иако и друге врсте чајева имају користи, зелени чај има највећу концентрацију корисних спојева.