Многи избјегавају чоколаду из страха од добијања на тежини, али црна чоколада је много бољи избор од било које друге врсте слаткиша.
Црна чоколада са високим садржајем какаа, ако се конзумира умјерено, може да обезбиједи антиоксидансе и минерале и потенцијално заштити од срчаних болести.
Међутим, може да садржи и велике количине шећера и калорија. Добија се из сјемена какао дрвета и један је од најбољих природних извора антиоксиданата.
Истраживања показују да црна чоколада може побољшати здравље и смањити ризик од срчаних болести.
Веома је хранљива
Ако купите квалитетну црну чоколаду са високим садржајем какаа, она може бити веома хранљива. Садржи значајну количину растворљивих влакана и богата је минералима.
Моћан извор антиоксиданаса
Црна чоколада је богата органским једињењима која дјелују као антиоксиданси – као што су полифеноли, епикатехин, катехин и проантоцијанидини.
Ови антиоксиданси помажу тијелу да се бори против слободних радикала, који могу изазвати оксидативни стрес и повећати ризик од болести.
Може смањити ризик од срчаних обољења
Састојци у црној чоколади могу заштитити од оксидације ЛДЛ холестерола. На дужи рок, то значи мање холестерола у артеријама и мањи ризик од срчаних обољења.
Може да побољша функцију мозга
Црна чоколада може побољшати функцију мозга јер флаваноли побољшавају проток крви у мозгу, посебно код млађих људи.