Уврстите га у исхрану

Овај зачин штити од болести срца, рака и упала у организму

  • Извор: Индекс
  • 11.08.2025. 09:29

Упале у организму су тихи непријатељ здравља с којим се многи боре, а статистике показују да су хроничне упалне болести, попут можданог удара, срчаних обољења и рака, узрок смрти чак три од пет особа.

Ипак, чак и ако немате дијагностиковану болест, превенција је кључна. Срећом, природа нуди моћно рјешење које можете додати на свој тањир, а наш фаворит у борби против упала је добро познати златни зачин – куркума.

Шта је куркума и како дјелује против упала?

Куркума је моћан коријен који се хиљадама година користи у ајурведској медицини и индијској кухињи због својих љековитих својстава. Данас је доступна у готово свакој продавници. Њена снага лежи у биоактивним једињењима званим куркуминоиди, који јој дају карактеристичну јарку боју и љековита својства.

Боцан-Харченко: Пресуда Додику нема везе са правом

Боцан-Харченко: Пресуда Додику нема везе са правом

Како је за МиндБодиГреен објаснила регистрована дијететичарка Џесика Кординг, М.С., Р.Д., ЦДН: "Главни (и најпопуларнији) куркуминоид, куркумин, детаљно је проучаван због својих противупалних дејстава, антиоксидативне активности и импресивног списка здравствених добробити."

Научна истраживања потврђују да се куркумин директно везује за проупалне цитокине, смањује биомаркере упале и чак може заштитити кожу од оштећења изазваних слободним радикалима.

Пет начина да унесете више куркуме у исхрану:

Узмите додатак исхрани

Ако желите максимално искористити противупална својства куркуме, додаци исхрани су најучинковитији начин. Иако је корисно додавати је јелима, тијело је теже апсорбује из хране, па би биле потребне велике количине да се постигне пун ефекат. Зато је концентрисани додатак најбољи избор за циљано дјеловање.

Осим топлотног таласа региону пријети још једна невоља

Осим топлотног таласа региону пријети још једна невоља

Правите или купујте шотове сока

У продавницама здраве хране или смоотхие баровима често можете пронаћи готове сокове или шотове од куркуме. То је укусан начин за унос овог зачина ако не волите да кувате с њим. Ако имате соковник, можете направити и свјежи сок, али не заборавите додати прстохват црног бибера да побољшате апсорпцију куркумина.

Додајте је у пиринач

Једноставан начин да обогатите оброк куркумом јесте да је додате док кувате пиринач. Комбинација са ђумбиром, луком и бијелим луком прави укусно и пријатно јело, идеално за хладније дане. Пропржите ситно сјецкани лук и бијели лук на маслиновом уљу, додајте кашику мљевене куркуме, ђумбира и мало црног бибера, затим додајте пиринач и темељац и кувајте по упутству.

Учитељ ухапшен због свирепог убиства у ''Ђавољој јазбини''

Учитељ ухапшен због свирепог убиства у ''Ђавољој јазбини''

Обогатите темељац

Костни темељац, познат по својим хранљивим вриједностима, постаје још моћнији уз додатак куркуме. Стручњаци препоручују дневни унос од пола до једне кашичице куркуме у праху уз храну. Једноставно је умијешајте у шољу топлог темељца, заједно са ђумбиром и црним бибером за синергијски ефекат.

Користите је у разним јелима

Куркума је свестран зачин који може да се дода скоро сваком сланом јелу. Пробајте је у супама, каријима, као дио мјешавине зачина за месо и поврће или чак у биљним чајевима. Могућности су заиста неограничене, зато се не бојте да експериментишете у кухињи.

Судија морао прекинути одавање почасти страдалом фудбалеру

Судија морао прекинути одавање почасти страдалом фудбалеру

Закључак

Ако желите да смањите упале у тијелу и осјећате се боље, куркума је састојак који не треба да изоставите. За оптималан унос размислите о квалитетним додацима исхрани, а за свакодневну дозу здравља слободно додајте прстохват овог златног зачина у омиљена јела.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: