Nutricionista

Ove namirnice nemojte jesti prije spavanja

  • Izvor: Magazin novosti
  • 16.03.2023.21:42

Nekoliko studija je pokazalo da jelo u kasnim noćnim satima može da bude loše za zdravlje, ali i da dovode do viška kilograma.

Dva tipa namirnica posebno se ističu po negativnom uticaju na naš izgled i zdravlje. Nutricionista Aleksej Kovalkov objasnio je da čaša mlijeka ili čaša jogurta debljaju, te da nije poželjno da ih konzumiramo prije spavanja.

"Bolje je izbaciti sve ugljene hidrate pred spavanje. Takođe, ne treba uzimati ni namirnice mliječnog porijekla niti one koje sadrže mliječne kiseline. Ako pijete čašu mlijeka noću, zapravo unosite u organizam jednu i po kašičicu laktoze, odnosno mliječnog šećera koji je povezan sa lučenjem insulina. Pahuljice, spori ugljeni hidrati i voće takođe ne treba da se jede prije spavanja“, preporučuje nutricionista.

Umjesto toga bilo bi poželjno da jedete povrće. Kovalkov takođe napominje da ne bi trebalo termički da obrađujete povrće, jer se preradom gube nutritivne vrijednosti.

Prema rezultatima istraživača sa Medicinskog fakulteta Perelman na Univerzitetu u Pensilvaniji, poznato je da jedenje kasno u toku dana povećava težinu, nivo insulina i holesterola i negativno utiče na metabolizam, kao i hormonske markere i druge zdravstve probleme.

Zato stručnjaci savjetuju da izbjegavajte unošenje hrane nako 20 sati kao i da izbjegavate mliječne proizvode.

Tagovi: