Posebno zdravo

Ovo je 10 najzdravijih voćki na svijetu

  • Izvor: B92
  • 05.11.2022.09:34

Uravnotežena i zdrava ishrana nije potpuna bez svježeg voća, koje nije samo ukusno, već i hrani naše tijelo vitaminima, mineralima i antioksidansima koji štite svaku ćeliju u tijelu. Od vitamina C do gvožđa, magnezijuma ili jedinstvenih fitonutrijenata koji imaju snažno biološko dejstvo, svaki zalogaj voća nam čini dobro.

Iako nikada ne možemo pogriješiti u izboru voća, nekoliko vrsta se izdvaja kao posebno zdravo jer sadrže veće količine korisnih jedinjenja ili imaju jedinstven sastav vitamina i minerala.

Jabuke

Jabuke su odličan način da se ishrani doda neophodna količina vlakana koja doprinose zdravom varenju i održavanju željene tjelesne težine, a samim tim i zdravlja srca. Sadrže pektine koji pomažu da crijeva budu zdrava, a istraživanja pokazuju da konzumacija jabuka smanjuje mogućnost gojaznosti i dijabetesa, kao i rizik od kardiovaskularnih bolesti i nekih oblika raka. Jabuke imaju visok udio kvercetina, flavonoida koji je povezan sa djelovanjem protiv raka. Domaće jabuke treba da jedemo sa korom da bismo iskoristili sve hranljive materije.

Jagode

Osim što su sočne i savršena slatka užina, jagode su dobar izvor vitamina i minerala. Lijepu crvenu boju im daju jaki antioksidansi, a najpoznatiji od njih su antocijanini, koji pomažu da srce bude jako i zdravo. Istraživanja su pokazala da jedenje jagoda smanjuje šansu za srčani udar kod žena, a ima i antiinflamatorno dejstvo na organizam. Sjeme na jagodama daje nam potrebnu dozu biljnih vlakana koja obezbjeđuju redovno varenje.

Narandže

Još jedno citrusno voće našlo se na listi najzdravijih. Narandže su bogate i vitaminom C, koji takođe utiče na izgled kože, jer je jedno od ključnih jedinjenja potrebnih za stvaranje kolagena. Osim za proizvodnju kolagena, vitamin C je takođe ključan za apsorpciju gvožđa iz biljaka koje jedemo.

Pomorandže su bogate i vitaminom A, koji održava zdravlje kože i očiju, kao i vitaminima B grupe, koji povoljno utiču na nervni sistem i reproduktivno zdravlje.

Šipak

Još jedna superhrana je šipak, koji ne volimo da čistimo, ali se trud na kraju isplati jer su antioksidansi koje sadrže odlični u borbi protiv oksidativnog stresa koji oštećuje ćelije i čini nas podložnijim nastanku raka. Najnovija istraživanja sugerišu da šipak ima antiinflamatorna svojstva koja štite mozak od bolesti poput demencije i Parkinsonove bolesti, a takođe usporavaju rast raka prostate. Sok od nara je takođe odličan za snižavanje krvnog pritiska.

Grejpfrut

Bez obzira da li kupite žuti, crveni ili bijeli grejpfrut, osjetićete sve blagodeti ovog sočnog voća. Kao i drugi citrusi, bogat je vitaminom C, ali to nije jedino što ga čini jednim od najzdravijih voća na svijetu. Limonoidi su moćna grupa jedinjenja koja mogu spriječiti stvaranje tumora i pomoći u borbi protiv raka kože, pluća, dojke i želuca. Grejpfrut takođe sadrži određena jedinjenja koja mogu da utiču na lijekove za snižavanje krvnog pritiska ili holesterola, tako da je dobra ideja da se o tome konsultujete sa svojim lkekarom.

Kupine

Pored toga što je sočno meso kupine bogato antioksidansima, sjemenke koje jedemo sa njim obezbijediće zdravu dozu vlakana, što znači efikasnije i uravnoteženije varenje. Istraživanja su pokazala da polifenoli u kupinama mogu poboljšati kognitivne sposobnosti, a vitamin A je odgovoran za održavanje normalnog vida, posebno u mračnim uslovima. Sadrže i vitamin K, koji je ključan za pravilno zarastanje rana, pa je dobro jesti više kupina kada se oporavljate od povrede.

Ananas

Iako je egzotično voće, ananas je danas lako dostupan, a pošto ima jaka antiinflamatorna svojstva i sadrži značajnu količinu mangana, trebalo bi da bude češće na vašem jelovniku. Istraživanja pokazuju da bromelain, proteolitički enzim, pozitivno utiče na upalu nazalne sluzokože, a takođe stimuliše organizam da proizvodi jedinjenja koja se bore protiv bolova i otoka. Zbog toga je koristan i u prevenciji astme, a postoje dokazi da pomaže kod plodnosti zbog jedinstvenog sastava antioksidanata i minerala.

Borovnice

Borovnice su jedna od najpoznatijih superhrana, a taj status su zaslužile zbog velike količine antioksidanata koje svaka bobica sadrži. Pigmenti koji im daju plavoljubičastu boju su isti kao i u jagodama, antocijani, koji pored zdravlja srca pozitivno utiču na nivo šećera u krvi. Borovnice imaju i značajnu dozu gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i cinka, kao i vitamina K, pa su odlične za očuvanje čvrstoće kostiju, prenosi b92.

Banane

Banane su poznate po velikoj količini kalijuma koje sadrže, a ovaj mineral je odgovoran za kontrolu srčanog ritma i krvnog pritiska. Takođe su odličan izvor energije prije vježbanja, a visoka količina vlakana koja sadrže pomoći će vam da održite redovno varenje i spriječite pojavu ulceroznog kolitisa i čireva, odnosno oštećenja sluzokože digestivnog trakta. Banane sadrže i triptofan, aminokiselinu koja pomaže u održavanju dobre memorije i kvalitetnog sna, ali i popravlja raspoloženje jer je jedno od jedinjenja neophodnih za sintezu serotonina i povećanje koncentracije dopamina u organizmu.

Limun

Limun je najpoznatije citrusno voće i često je dio prirodnih lijekova koji ublažavaju prehladu i grip. Kao i drugo citrusno voće, bogato je vitaminom C, ali i drugim antioksidansima koji štite ćelije od oksidativnog oštećenja i razvoja raznih karcinoma. Takođe sadrži flavonoide koji imaju antibakterijska svojstva, kao i folnu kiselinu i zdravu dozu kalijuma i pektina. Limunov sok je odličan za jačanje imunog sistema, posebno u hladnijim mjesecima.

Tagovi: