ATV

Bogato vitaminima

Ovo je najzdravije voće?

  • Izvor: Agencije
  • 24.04.2023. 17:45

Ona je, kao rijetko koje voće, bogata antioksidansima, vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i manganom. Uglavnom ovu voćku rijetko jedemo, a zaslužuje svakako našu mnogo veću pažnju. U pitanju je borovnica.

Antioksidansi pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija od slobodnih radikala, što može dovesti do različitih bolesti kao što su rak, dijabetes i srčane bolesti.

Vlakna su važna za zdrav probavni sistem, a vitamin C i vitamin K pomažu u održavanju zdravih kostiju i imunološkog sistema.

Osim toga, borovnice su takođe povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, poboljšanjem kognitivnih funkcija i smanjenjem upala u tijelu.

Iako su svježe borovnice izvanredno zdrave, često nisu dostupne van sezone. Međutim, zamrznute borovnice takođe zadržavaju sve zdrave sastojke i mogu se koristiti u različitim jelima i napicima tokom cijele godine.

Ukratko, borovnice su ne samo ukusne, već su i jedno od najzdravijih voćki na svijetu. Uključivanjem borovnica u vašu ishranu možete unaprijediti svoje zdravlje i dobrobit na mnogo načina.

Ovo superhranljivo voće je takođe bogato vlaknima, vitaminom C i K, kalijumom i bakrom, što ga čini korisnim za održavanje zdravlja kostiju, krvnih sudova i kože.

Studije su takođe pokazale da ovaj plod može imati antiupalne i antioksidativne efekte, kao i da može pomoći u regulaciji šećera u krvi.

Sve u svemu, ovo voće je pravi superhranljivi dar prirode, a ukoliko ga ne konzumirate redovno, vrijeme je da ga dodate na svoj jelovnik.

Tagovi: