Извор:
Агенције
25.11.2024
15:12
Коментари:
0Тешко је одредити које је поврће "најздравије" јер свака врста има јединствене хранљиве вриједности и користи за организам.
Међутим, неке врсте поврћа често се издвајају због своје нутритивне густоће, што значи да садрже висок ниво хранљивих материја у односу на број калорија.
Ево неколико примјера који се сматрају изузетно здравим:
Богат витаминима А, К, Ц и Б6, као и калцијумом, калијумом и антиоксидантима.
Има висок садржај влакана и врло мало калорија. Садржи спој сулфорафан, који има потенцијална антиканцерогена својства.
Извор жељеза, фолата, магнезијума, витамина А и Ц. Помаже у јачању имунитета и здрављу очију.
Добар за срце због садржаја нитрата, који могу смањити крвни притисак.
3. Броколи
Садржи сулфорафан, као и влакна, витамине Ц и К.
Има антиинфламаторна и антиканцерогена својства.
Добар за здравље костију и јачање имунолошког система.
Богат бета-каротеном (провитамин А), влакнима и калијумом. Користан за здравље коже, очију и срца.
Има низак гликемијски индекс, што је добро за регулацију шећера у крви.
Добар извор витамина Ц, К, фолата и влакана.
Садржи антиоксиданте који помажу у детоксикацији организма. Нискокалоричан, али богат нутријентима.
Богат алицином, спојем познатим по антибактеријским, антивирусним и антифунгалним својствима.
Смањује ризик од кардиоваскуларних болести и помаже у снижавању крвног притиска.
7. Црвена паприка
Један од најбољих извора витамина Ц. Богата антиоксидантима као што су бета-каротен и лутеин, који су добри за здравље очију.
Има мало калорија, а пуно укуса и хранљивих материја.
Богата нитратима који побољшавају проток крви и функцију мозга. Садржи бетаин, који помаже у детоксикацији јетре.
Одлична за издржљивост и спортске перформансе.
Богат влакнима, витаминима К и Ц те антиоксидантима.
Помаже у регулацији нивоа шећера у крви и здрављу цријева.
Садржи здраве мононезасићене масти, влакна, витамине Е, Ц и Б6. Одличан за здравље срца и регулацију холестерола.
Свако од ових поврћа може бити дио разноврсне исхране. Најбоље је комбиновати различите врсте поврћа како бисте искористили широк спектар хранљивих материја.
Најновије
Најчитаније
23
00
22
58
22
43
22
40
22
36
Тренутно на програму