Jača imunitet

Ovo su benefiti soka od kupusa

  • 22.09.2022.19:38

Napitak od kupusa vijekovima se koristi kao narodni lijek za bolesti želuca, upale debelog crijeva, giht, reumu i zatvor. Primjenjuje se i za jačanje imuniteta, čišćenje organizma od toksina i poboljšanje krvne slike. Ljekovit sok od kupusa je, primjera radi, bogatiji vitaminom C od narandže! Sok od crvenog kupusa je za zdrav početak dana i jaku krv.

Kada koristiti sok od kupusa?

Anemija

Kako je kupus bogat mineralima, među kojima su značajno zastupljeni gvožđe, cink, magnezijum i fosfor, ispijanje ovog napitka može u velikoj mjeri poboljšati krvnu sliku. Prije svega se preporučuje mladim ženama, koje imaju obilne menstruacije, jer najčešće i imaju ovakvih problema. Osobe koje pate od anemije trebalo bi redovno da ga koriste.

Nervi

Ispijanje svježeg soka od kupusa za ublažavanje anksioznosti i nervoze preporučuje se sve češće. Sokom od kupusa možete poboljšati san i ukloniti nesanicu jer opušta i smiruje.

Bolesti pluća i upala grla

Kupus u kombinaciji sa medom je odličan za zaštitu i liječenje pluća od upale. Djeluje vrlo uspješno u prevenciji i liječenju bronhitisa i astme, jer pročišćava disajne puteve. Ako vas boli grlo, umjesto septoleta mućkajte usta i grgljajte sok od kupusa. On se pokazao kao dobar prirodan lijek za upalne procese, piše Magazin novosti.

Stomak

Svježe cijeđen sok od kupusa za gastritis je pun pogodak. Pri tom, dobar je izbor i za liječenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Preporučuje se ispijanje pune čaše napitka prije svakog obroka. Kupus je i blag laksativ, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora. On podstiče redovno pražnjenje crijeva.

Helikobakter

Helikobakter pilori ima čak osamdeset odsto populacije. Izaziva upale, pojačava kiselinu i odgovorna je za nastanak čira na želucu i gornjem dvanaestopalačnom crijevu. Zaraženi imaju simptome kao što su mučnina, nadutost, bolovi u gornjem stomaku, nedostatak apetita i loš zadah. Smatra se da ova bakterija može dovesti do razvoja raka. Svjež domaći sok od kupusa je starinski prirodan lijek za helikobakter. Preporučuje se konzumacija na prazan stomak, dva decilitra dnevno.

(Foto: Pixabay)

Tagovi: