Hrana bogata hranljivim materijama

Ovo su sve blagodeti badema

 • Извор: Агенције
 • 15.12.2022. 13:07

Nedavna studija o bademima otkrila je da jedan od najzdravijih orašastih plodova sadrži jedinstvenu masnu kiselinu koja je povezana sa poboljšanim zdravljem creva.

Nova istraživanja o bademima

Istraživačka grupa na King's koledžu u Londonu objavila je malu studiju koja je otkrila da jedenje šake badema svakodnevno tokom samo četiri nedjelje povećava proizvodnju butirata, kratkolančane masne kiseline, piše Real Simple. Ova masna kiselina je povezana sa poboljšanim zdravljem mikrobioma crijeva. Kada ove ćelije funkcionišu na svom vrhuncu, to stvara idealno okruženje za cvjetanje zdravih crijevnih mikroba. Mikrobiom crijeva je grupa od preko triliona mikroorganizama koji rade zajedno kako bi podržali nekoliko različitih aspekata našeg zdravlja, uključujući crijeva i varenje, zdravlje srca, zdravlje kože, mentalno zdravlje.

Pored ovog najnovijeg otkrića, bademi su odavno poznati kao hrana bogata hranljivim materijama i važan dio ishrane za optimalno zdravlje.

Bjelančevine

Orašasti plodovi su generalno odličan izvor veganskih proteina, a bademi su posebno bogati esencijalnim makronutrijentima. Jedna porcija badema (oko četvrt šolje) obezbeđuje šest grama proteina.

Vlakna

Vlakna pomažu u održavanju pravilnosti i zdravog varenja, a istovremeno djeluju i kao prebiotik, ili hrana za naše crijevne bakterije, kako bi se poboljšala raznolikost mikroorganizama u biomu. Vlakna koja se nalaze u bademima takođe pomažu da ostanemo siti duže dok regulišemo šećer u krvi nakon jela.

Zdrave masti

Bademi su bogat izvor zdravih nezasićenih masti, posebno mononezasićenih masti (slično maslinama i maslinovom ulju). Ovo, u kombinaciji sa sadržajem proteina badema, takođe dovodi do poboljšane sitosti. Osim toga, ove vrste masti su povezane sa poboljšanim nivoom holesterola i smanjenom upalom u tijelu.

Vitamin E

Vitamin E, jedan od vitamina rastvorljivih u mastima koji je snažan antioksidans, pomaže u regulisanju slobodnih radikala u tijelu. Takođe podržava zdravlje našeg vida, reproduktivnog sistema i kože.

Magnezijum

Iako se obično koristi za pomoć pri spavanju ili problemima sa varenjem, magnezijum igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, kao i u funkciji mišića i nerava. Potrošnja ovog minerala je čak povezana sa smanjenjem krvnog pritiska.

Bakar

Ovaj esencijalni mineral je od vitalnog značaja za tjelesne procese kao što su metabolizam, apsorpcija gvožđa, zdravlje imunog sistema, stvaranje crvenih krvnih zrnaca i formiranje kolagena za izgradnju zdravih kostiju i tkiva.

Kalcijum

Bademi su dobar veganski izvor kalcijuma (esencijalni mineral koji se nalazi u mnogim mliječnim proizvodima poput mlijeka i sira) i može pomoći u održavanju jakih kostiju, mišića i nerava.

Fosfor

Slično kao i kalcijum, fosfor takođe doprinosi zdravim kostima i zubima dok pomaže u pravilnom rastu i obnavljanju ćelija u tijelu, piše Magazin novosti.

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

  'Чаролије Републике Српске (Р)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.