Малина

Ово воће јача имуни систем и смањује нервозу

  • Извор: Б92
  • 12.03.2024. 13:22

Јагодичасто воће помаже код авитаминозе, болести уста, грла и плућа, против дијареје, менструалних тегоба, повишене температуре и кожних инфекција.

Малина спада у јагодичасто воће, расте као вишегодишњи грм са ситним, црвеним и сочним плодовима слатког укуса. Свјеж плод користи се током љета, а смрзнут и конзервиран током цијеле године. Ово црвено воће садржи значајну количину антиоксиданса полифенола чиме штити организам од разних болести и по количини антиоксиданаса убједљиво је прва испред осталог воћа.

Када се купују малине савјет је да се бирају они плодови који су чврсти, зрели и уједначене црвене боје. Најбоље је употријебити их истог дана јер свјеже малине могу да се одрже најдуже до два дана. Ако се чувају дуже вријеме, треба их замрзнути. Најприје морају да се исперу под млазом хладне воде а затим их треба исушити. На равној површини (на пример, на папиру за печење) треба да се замрзну, а потом их треба распоредити у пластичне кесе. Тако замрзнуте малине могу да се чувају у замрзивачу до 12 мјесеци. Малине могу да се замрзну и у облику пиреа. Најприје се уситне, пропасирају уз мало шећера у праху и онда се добијена смјеса улије у пластичне посуде за замрзавање.

Богата је минералима и витаминима: манганом, магнезијумом, бакром, гвожђем, витаминима Це, Е и Бе. Плод малине садржи и бјеланчевине, биофлавоноиде, глукозу, фруктозу, етерична уља…

Енергетска вредност је ниска: у 100 грама свежег плода има 52 калорије. Садржи и 86 одсто воде, 1,2 одсто протеина, 0,65 одсто масти и око 12 одсто угљених хидрата. Одличан је извор дијетних влакана (6,5 грама у 100 грама плода).

Од давнина је познато да конзумирање малине д‌јелује повољно на читав организам. Јача имунолошки систем, добра је као диуретик, помаже код авитаминозе, код болести уста, грла и плућа, против дијареје, менструалних тегоба, нервозе, проблема са јајницима (пије се чај од листа малине), повишене температуре, шећерне болести, инфекција коже.

Д‌јелује на смањење ризика од канцерогених обољења, на упалне инфекције бубрега, бешике и мокраћних канала, нормализује крвну слику, побољшава концентрацију. Повољно делује на капиларе, на жуч, код поремећаја у исхрани, код болова и пијеска у бубрегу, против болова у стомаку и проблема са варењем.

Од листа малине могу да се справљају веома љековити чајеви, али због могуће неправилне употребе или алергије, прије употребе треба се консултовати са стручним лицима, да не би дошло до компликација.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: