Годинама су се неке намирнице налазиле на црним листама због погрешних информација, митова или застарелих нутриционистичких препорука.
Данас знамо да многе од тих "забрањених" намирница нису само у реду за конзумацију – него могу бити и корисне за здравље.
Ево 5 намирница за које то важи:
Јаја – холестерол (више) није проблем
Јаја су деценијама имала лошу репутацију због високог удјела холестерола. Ипак, данашња истраживања показују да холестерол из хране има пуно мањи утицај на холестерол у крви него што се раније мислило.
Јаја су изврстан извор протеина, витамина Б12, Д, селена и колина. Једно јаје има само око 70 калорија. Без проблема можете појести 1–2 јаја дневно ако немате специфичне здравствене рестрикције.
Маслац – кад се користи умјерено
Маслац се годинама сматрао непријатељем број 1 због засићених масти. Међутим, новије студије показују да природне засићене масти из маслаца нису нужно штетне ако се конзумирају умерено, посебно у контексту цјелокупне исхране.
Маслац садржи витамине топиве у мастима (А, Д, Е и К) и кратколанчане масне киселине које могу имати противупално дејство. Кључ је количина – није за сваки дан у великим количинама, али не треба га потпуно избјегавати.
Кромпир – није само "празан скроб"
Кромпир је често етикетиран као "лош" угљени хидрат, али то зависи и од начина припреме. Пржени кромпирићи нису здрави – али куван, печен или куван на пари кромпир је нутритивно богата намирница.
Црвено месо – квалитетно и у разумним количинама
Црвено месо је на лошем гласу због повезаности са болестима срца или раком, али кључна ријеч је – претјеривање. Умјерена конзумација квалитетног, свјеже припремљеног меса није штетна, а може бити вриједан извор протеина, гвожђа, цинка и Б витамина.
Битно је избјегавати прерађене месне производе попут виршли и салама, и умјесто тога бирати комаде меса који су минимално обрађени, по могућности домаћег поријекла.
Тамна чоколада – више користи него штете
Многи чоколаду стављају у категорију "слаткиша које треба избегавати", али тамна чоколада (са више од 70 одсто какаа) може имати позитиван учинак на здравље.
Богата је антиоксидансима, може помоћи у снижавању крвног притиска и побољшању циркулације, а садржи и мале количине магнезијума и гвожђа. Наравно, не треба претјеривати – 20 до 30 г дневно је сасвим довољно, преноси б92.