Пет намирница за које су сви мислили да су нездраве, а заправо нису

  • Извор: Б92
  • 13.05.2025. 14:32

Годинама су се неке намирнице налазиле на црним листама због погрешних информација, митова или застарелих нутриционистичких препорука.

Данас знамо да многе од тих "забрањених" намирница нису само у реду за конзумацију – него могу бити и корисне за здравље.

Ево 5 намирница за које то важи:

Јаја – холестерол (више) није проблем

Јаја су деценијама имала лошу репутацију због високог удјела холестерола. Ипак, данашња истраживања показују да холестерол из хране има пуно мањи утицај на холестерол у крви него што се раније мислило.

Јаја су изврстан извор протеина, витамина Б12, Д, селена и колина. Једно јаје има само око 70 калорија. Без проблема можете појести 1–2 јаја дневно ако немате специфичне здравствене рестрикције.

Маслац – кад се користи умјерено

Маслац се годинама сматрао непријатељем број 1 због засићених масти. Међутим, новије студије показују да природне засићене масти из маслаца нису нужно штетне ако се конзумирају умерено, посебно у контексту цјелокупне исхране.

Маслац садржи витамине топиве у мастима (А, Д, Е и К) и кратколанчане масне киселине које могу имати противупално дејство. Кључ је количина – није за сваки дан у великим количинама, али не треба га потпуно избјегавати.

Кромпир – није само "празан скроб"

Кромпир је често етикетиран као "лош" угљени хидрат, али то зависи и од начина припреме. Пржени кромпирићи нису здрави – али куван, печен или куван на пари кромпир је нутритивно богата намирница.

Црвено месо – квалитетно и у разумним количинама

Црвено месо је на лошем гласу због повезаности са болестима срца или раком, али кључна ријеч је – претјеривање. Умјерена конзумација квалитетног, свјеже припремљеног меса није штетна, а може бити вриједан извор протеина, гвожђа, цинка и Б витамина.

Битно је избјегавати прерађене месне производе попут виршли и салама, и умјесто тога бирати комаде меса који су минимално обрађени, по могућности домаћег поријекла.

Тамна чоколада – више користи него штете

Многи чоколаду стављају у категорију "слаткиша које треба избегавати", али тамна чоколада (са више од 70 одсто какаа) може имати позитиван учинак на здравље.

Богата је антиоксидансима, може помоћи у снижавању крвног притиска и побољшању циркулације, а садржи и мале количине магнезијума и гвожђа. Наравно, не треба претјеривати – 20 до 30 г дневно је сасвим довољно, преноси б92.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Дивље пчеле (12+)

    Серија: Дивље пчеле (12+)

  • 23:20 Серија: Погледај у сутра (12+)

    ''Серија: Погледај у сутра (12+)

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм