Detoksikacija

Pomozite tijelu u pet koraka da se vrati u stari ritam

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 10.01.2022.09:33

Praznici prolaze, a velike količine hrane i pića učinile su da se mnogi osete tako da im je potrebno da im se telo vrati u "normalu" i da se oslobode viška nakupljenih masti od "teških jela" i većih količina alkohola.

U danima poslije praznične trpeze organizmu je potrebno čišćenje, a za detoksikaciju, kako stručnjaci tvrde, potrebno je malo volje i upornosti i ispratiti pet savjeta koje preporučuju. 

1. Sklonite svu hranu koja bi mogla da bude izazov

Peciva, kolači, slatkiši samo su neke od namirnica koje su posluživane posljednjih dana, pa je zbog toga važno da ih sklonite, bar iz vidnog polja, kada odlučite da se pozabavite vraćanjem u "normalu" poslije praznika.

Oni koji u kući imaju najmlađe su svakako pred većim iskušenjem, jer djecu ne možete lišiti slatkiša tako lako.

Zato je važno da grickalice i slatkiše spakujete u kutiju i stavite na neku visoku policu, a da ih djeci po mogućnosti dodaju oni koji ne mare za čišćenje organizma poslije prazničnog prejedanja.

2. Frižider napunite svježim povrćem

Zima nije vrijeme koje nam daje mogućnost da u kući imamo mnogo svježeg povrća, ali se ono svakako može nabaviti i dalje na pijacama i u velikim trgovinskim lancima.

I u hladnim danima svakako možete frižider da napunite povrćem poput cvekle, kelerabe, šargarepe i celera, i da to jedete nasjeckano kao grickalice ili da od ovog povrća napravite zdravu salatu, tako što ćete ga narendati i začiniti limunom. Možete ga jesti kada god osjetite potrebu za hranom.

3. Voćni smutiji

Trudite se da u činiji za voće, u kuhinji, ovih dana uvijek imate sveže voćke. To će vam omogućiti da za doručak napravite smuti. Voću obavezno dodajte po šaku nekog zelenog, lisnatog povrća, kao što je spanać, blitva ili rukola.

U blender stavite pomorandže ili mandarine, ananas, jabuku, možete da dodate i šargarepu i zeleno povrće, i napravite zdrav i hranljiv smuti.

4. Pijte što više tečnosti

Jedan od najvećih saveznika u čišćenju organizma je velika količina tečnosti. Naravno da to nikako nisu sokovi, posebno oni gazirani, a poželjno je izbaciti iz upotrebe sve industrijske koji imaju mnogo šećera. Najbolje je piti vodu i nezasleđene čajeve, kao i limunadu bez šećera.

5. Kretanje i vježbanje

Uz brigu o namirnicama koje unosimo u organizam, važno je i da smo fizički aktivni. Ako nemate volje ili se ne osjećate spremni da se vratite vježbanju kod kuće ili u teretani, dovoljno je da uvedete u svoj dnevni raspored šetnju ujutro i uveče.

Što više vremena provedenog u šetnji prirodom - parkom ili šumom i na čistom vazduhu doprinijeće da se naše tijelo što prije oporavi od velikih količina hrane i alkohola. Ugrabite priliku i šetajte bar po pola sata ujutro i uveče.

Tagovi: