Ово није очекивао

Попио магареће млијеко због здравља, па прошао страхоту

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 11.07.2024. 12:39

Магареће млијеко, познато још од античких времена, данас све више добија на популарности због својих изванредних здравствених бенефита.

Историјски, позната личност попут Клеопатре користила је магареће млијеко за своје чувене купке, вјерујући да оно има чаробна својства за кожу. Данас, наука потврђује оно што су древни народи интуитивно знали – магареће млијеко је права ризница здравља.

Магареће млијеко је богато витаминима А, Б1, Б2, Б6, Д, Ц и Е, као и минералима попут калцијума, магнезијума, фосфора, натријума, цинка и жељеза. Ова комбинација нутријената чини га идеалним за јачање имунолошког система и одржавање здраве коже.

Због високог садржаја лактозе и ниског садржаја масти, магареће млијеко је лакше пробављиво и може бити одлична алтернатива за особе с нетолеранцијом на кравље млијеко. Осим тога, садржи и природне пробиотике који помажу у одржавању здраве цријевне флоре.

Необично искуство

Истраживања су показала да магареће млијеко може бити корисно за дјецу с алергијама на млијеко других животиња. Његов састав је сличан мајчином млијеку, што га чини прикладним за дјецу с осјетљивим пробавним системом. Но, и с овом “чаробном” намирницом треба бити на опрезу, свједочи то и прича једног Загрепчанина.

Марко из Загреба, прича Јутарњем, цијели живот муку мучи с осјетљивом кожом, али и разним алергијама. Своје проблеме покушавао је ријешити на разне начине, било да се ради о кремама, таблетама и другим опцијама, али никако себи није помогао.

- Један дан сам причао са сестром и њеним супругом. Добро су упознати с мојом ситуацијом па су ми предложили да пробам магареће млијеко. Сестрин супруг је таман набавио неколико бочица од пријатеља који има свој ОПГ те узгаја магарце. Пуно сам читао о томе, али ми никада прије није пало на памет да би магареће млијеко могло бити одговор - почео је Марко.

Надао се најбољем

Био је свјестан ефеката магарећег млијека, односно информисао се о конзумацији ове намирнице, а како би видио дјелује ли те хоће ли му помоћи с осјетљивом кожом, сестрин супруг му је предложио да проба једну “дозу” магарећег млијека.

- Одмах сам пристао, увијек сам волио млијечне производе и засита сам мислио да би магареће млијеко могло бити одговор на моје проблеме. Прочитао сам још пар стручних чланака на ту тему и одлучио: Зашто не?! - прича Марко о свом искуству с магарећим млијеком.

Препоручује се да магареће млијеко пијемо ујутро наташте, а дневна доза је један децилитар. Марко је пратио упуте те је једног јутра попио своју “дозу”.

Није то било то

- Чим сам попио млијеко осјетио сам како ме у грлу лагано запецкало. С обзиром на то да нисам знао каквог је окуса нити како утиче, мислио сам да је то нормално, као када вас крене пецкати језик док једете ананас - прича Марко кроз смијех.

- Неких десетак минута касније схватио сам да пецкања вјероватно не би требало бити. Око ми је засузило па сам отишао у купатило видјети о чему се ради. Имао сам што видјети, око ми је натекло, почео ми је јако цурити нос те сам почео осјећати некакву слабост. Необична слабост, као да сам попио нешто што нисам требао - говори.

Испоставило се да је Марко алергичан на магареће млијеко. С обзиром на то да је радио од куће, није одмах отишао љекару, али с обзиром на то да се ствари нису побољшавале, одлучио је тај проблем ријешити на мало сиров начин.

Будите опрезни

- Па чујте, мало ме већ паника почела обузимати. У глави ми је само била хитна помоћ, баш сам се одузео. Био сам сам кући, није ми ко имао помоћи, а ови симптоми које сам описивао само су постајали све гори. Мени је у том тренутку синуло да одем у ВЦ и једноставно на силу повратим што сам попио. То сам и направио, умио се, испрао водом уста и кроз неколико тренутака сам се почео осјећати боље.

Када сам дошао себи, одлучио сам мало прогуглати ситуацију и испоставља се да можете бити алергични на магареће млијеко, логично, али то се јавља код јако мало људи, готово да не забиљежено. Па није ми било на крај памети да намирница која ми треба помоћи с алергијама и кожом узрокује такву алергију - поновно се насмијао Марко.

- Невјероватно, сестра и њен супруг остали су у чуду. Они никада нису имали никаквих проблема и нуспојава, осјетили су само благодати овог чудесног напитка. Ја пак нисам био те среће, али једно сам научио: Пазите људи, често ни не знамо на што смо све алергични - закључио је он.

Пратите нас и путем Вибера