Број 1

Постоји преко 2.000 врста: Који сир је најздравији

 • Извор: Индекс
 • 11.03.2024. 11:17

Сир има богату кулинарску историју, а људи га праве више од 4.000 година. Данас постоји 2000 сорти, па је логично да се запитамо: који је најздравији сир?

Ране студије су потврдиле везу између високог уноса засићених масти из млијечних производа и већег ризика од срчаних обољења. Али пуномасни млијечни производи можда нису тако нездрави као што се раније мислило, према недавним истраживањима. Преглед студија из 2023. закључио је да је сир „богат хранљивим материјама“ и да има „неутралне до умјерене користи за људско здравље“.

„Иако садржи засићене масти, сир садржи корисне хранљиве материје попут протеина и калцијума“, каже нутриционисткиња Натали Рицо.

На примјер, кришка чедара садржи пет грама засићених масти, али и седам грама протеина и обезбјеђује 14% препоручене дневне вриједности калцијума. Поред тога, витамини А и Б се такође налазе у сиру.

Који сир је најздравији?

„Рекао бих да је најздравији избор свјежи сир. Има мање засићених масти и више протеина од већине других сирева“, напомиње Рико.

Пола шоље маломасног младог сира има:

90 калорија

12 грама протеина

2,5 грама масти

5 грама угљених хидрата

125 милиграма калцијума (10% дневне вриједности).

На другом мјесту су меки сиреви попут рикоте или моцареле, који се праве од немасног или обраног млијека, па имају мање засићених масти и генерално су здравији.

„Тврди сиреви попут пармезана, чедара и швајцарског природно имају мање лактозе, тако да људи са нетолеранцијом на лактозу могу имати користи од одабира ових производа. Генерално, сваки сир је добар у умјереним количинама, а нутритивни садржај варира само незнатно између сорти“, каже Рико.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.