ATV

Princ Filip doživio stotu, nikada nije kršio dnevnu rutinu

  • 13.04.2021. 11:35

Princ Filip je zdrav doživio duboku starost zahvaljujući redovnom životu, a mnogi misle da je doručak bio ključan.

On je svakog jutra doručkovao u 8.30 i za to vrijeme je slušao radio. Nikada nije kršio ovu dnevnu rutinu i tako je proveo i posljednje dane.

Bio je 73 godina u braku sa kraljicom Elizabetom i smatra se da je to najduži kraljevski brak u istoriji Britanije.

Kafa i čaj

Filip je volio da počne dan kafom i kašičicom šećera, dok je kraljica pila čaj Earl Grey.

Princ je svakog jutra sjedio za istim stolom, služile su ga iste sluge i jeo je ista jela. Doručkovao je ovsenu kašu, a pahuljice su čuvali u plastičnim kutijama. Na stolu su se uvijek nalazile i dvije vrste marmelade, kao i flaša javorovog sirupa. Poslije toga je pio jogurt i jeo posudicu svježeg voća.

Kada bi padala kiša doručkovali su u kraljičinim privatnim prostorijama.

Kada je vrijeme bilo ružno doručkovali su u kraljičinim odajama na prvom spratu gdje sobe imaju pogled na Bekingemski vrt. Svaki put su sjedili na svom mjestu, a sto je uvijek bio postavljen na isti način. Tokom doručka su razgovarali o obavezama koje ih čekaju.

Princ se s kraljicom, kada su imali mnogo obaveza, ponovo sretao u 17 časova kada su pili čaj. Kraljica je jela sendviče, a princ kolač.

Jeo je sve osim ostriga, a volio je pivo.

Kada nisu imali zvaničnu večeru i goste, kraljica i princ su se oblačili opuštenije. Više je volio da popije pivo nego vino, a uživao je u roštilju koji je rado sam spremao.

Kada je 2011. godine napunio 90 godina, Filip je smanjio obaveze i godišnje je prihvatao samo 330 zvaničnih pojavljivanja, a kraljica je imala 370. Za 95. rođendan je odlučio da prihvati samo po 219 obaveza, ali bez odlaska u inostranstvo.

Maja 2017. godine se povukao iz javnosi, ali nikada nije prestao da prati kraljicu na događajima.

Тагови:
  • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

    Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  • 22:00 Серија: Немирни (12+)

    Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

  • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

    Серија: Мочвара (16+) (Р)