Научници открили

Протеини у крви би могли да упозоре на канцер 7 године прије дијагнозе

 • Извор: Танјуг
 • 15.05.2024. 13:42

Научници са Универзитета Оксфорд идентификовали су протеине у крви који би могли да упозоре на канцер више од седам година прије дијагнозе.

Истраживачи су открили 618 протеина повезаних са 19 врста канцера, укључујући рак цријева, простате и дојке.

- Око 107 протеина пронађено је у групи људи чија је крв сакупљена најмање седам година прије дијагнозе, а ово откриће могло би да буде ‘кључни први корак’ ка превентивној терапији - анводи Скај њуз.

Двије студије, које је финансира група "Cancer Research UK", указују да би присуство одређених протеина могло на има утицај на стварање канцерогених ћелија.

- Да бисмо могли да спријечимо рак, морамо разумјети факторе који покрећу најраније фазе његовог развоја. Сада имамо технологију која посматра хиљаде протеина у хиљадама случајева рака, идентификујући који протеини имају улогу у развоју специфичних карцинома и који могу имати ефекте који су заједнички за више типова рак - рекла је професорка Рут Травис.

Извршни директор истраживања при "Cancer Research UK" др Иан Фокс истакао је да спречавање рака подразмијева свијест о најранијим знацима који упозоравају на болест, а да ће ове студије понудити први корак ка проналажењу превентивних третмана.

Научници су нагласили да су потребна даља истраживања како би се открила тачна улога протеина у развоју рака и које протеине треба тражити.

Додали су да би било потребно више рада да би се идентификовали тестови за откривање протеина у клиници и који лијекови би могли да циљају те протеине. Ови налази су објављени у часопису "Nature Communications".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 07:00 Емисија: АТВ јутро

  Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

 • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

  ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.