ATV

Britanija

Prva transplantacija materice: Žena donirala organ sestri kako bi se ostvarila kao majka

  • Извор: Агенције
  • 23.08.2023. 11:38

Prva transplantacija materice u Velikoj Britaniji uspješno je obavljena, kada je žena (40) koja ima već svoje dvoje djece, "poklonila" mlađoj sestri (34) matericu jer je rođena bez nje.

Operacija je trajala 17 časova, a kako pišu britanski mediji ovo je pozitivan pomak za sve žene koje imaju ovakav problem.

Naime, ova procedura predstavlja veliki napredak za hiljade Britanki koje inače ne bi mogle da se ostvare kao majke zbog ovog zdravstvenog problema.

Komplikovana operacija uklanjanja materice od donora i implantacije njenoj sestri uključivala je dva tima i osam hirurga koji su radili u susjednim operacionim salama i ukupno je trajala više od 17 časova.

Srpska bogatija za 32 bebe

Srpska bogatija za 32 bebe

Iako je transplantacija trajala duže nego što je planirano, prošla je dobro i implantirana materica je potpuno funkcionalna.

Za 34-godišnjakinju koja je dobila matericu ovo je pravi dar, tako da će ona sa svojim zamrznutim embrionima, jer su jajnici sve vrijeme bez obzira na problem proizvodili jajne ćelije, pokušati da zatrudni.

Velike šanse da zatrudni

Jedan od hirurga koji je vodio transplantaciju rekao je za Mejl da ima „preko 80 odsto“ šanse za uspješnu trudnoću.

– Svaka beba koja je nastala bi se rodila carskim rezom u 37. nedjelji kako bi se smanjio pritisak na doniranu matericu – a majka tada ima izbor da zadrži matericu za još jednu trudnoću ili da je ukloni – objasnili su ljekari.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:45 Серија: Флибег (16+) (Р)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм