Научници су открили да љубав према сиру може имати везе са лошим сновима. Након истраживања које је показало да постоји јака веза између ноћних мора и интолеранције на лактозу, стручњаци поручују да пажљиво бирате сир који ће вам се наћи на тањиру ако не желите страву и ужас у сновима.
Тегобе које се јављају код особа које су осјетљиве на млијечни шећер лактозу, попут бола у стомаку или гасова, током ноћи могу утицати и на сан. Разумијевање те везе, и потенцијално избацивање сира из исхране, могло би помоћи у побољшању квалитета сна.
То је посебно важно јер је квалитетан сан кључна карика за добро функционисање тијела, а код многих већ је ометен због буке и свјетлосног загађења или других здравствених проблема.

Јутјубер возио градом 390 km/h, па се похвалио снимком?! Сада је оптужен и пријети му озбиљна робија
„Тежина ноћних мора има снажне везе са интолеранцијом на лактозу и другим алергијама на храну. Ова нова открића указују на то да промјена прехрамбених навика код људи који су осјетљиви на неку храну може ублажити ноћне море. Такође би могла да објасне зашто људи тако често криве млијечне производе за лоше снове“, објаснио је у саопштењу вођа истраживања др Торе Нилсен са Универзитета у Монтреалу.
Да би дошли до ових закључака, истраживачи су испитали више од 1.000 студената на канадском Универзитету Макјуан о њиховом сну, прехрамбеним навикама и било каквој уоченој вези између њих.
Око трећине учесника је пријавило редовне ноћне море. Већина оних који су пријавили лош сан и ноћне море било је женског пола, а оне су такође биле склоније да се сјећају својих снова и скоро двоструко чешће него мушкарци пријављивале алергију на храну или интолеранцију.
Око 40 одсто студената је рекло да мисли да је оброк поједен ноћу или конзумирање одређене хране утицало на њихов сан, а око четвртине је вјеровало да конзумирање одређене хране може погоршати њихов сан. Многи су за лош сан кривили зачињену храну, слаткише и млијечне производе. Међутим, само 5,5 одсто сматрало је да оно што једу утиче на оно што се у њиховим сновима дешава.
Испитаници са мање здравом исхраном имали су чешће лоше снове и мање су се сјећали својих снова.
Аутори чланка објављеног у часопису Frontiers in Psychology упоредили су извјештаје о интолеранцији на храну са оним о лошим сновима и неквалитетном сну, откривши да постоји веза између интолеранције на лактозу и гастроинтестиналних симптома, ноћних мора и ниским квалитетом сна.
„Ноћне море су горе код људи који су осјетљиви на лактозу, код оних који пате од тешких гастроинтестиналних симптома и чији је сан поремећен“, истакао је др Нилсен додајући да то има смисла, јер је познато да и друге тјелесне сензације могу имати утицаја на садржај сна.
Научни тим који је предводио др Нилсен примијетио је да би побољшана свијест о интолеранцији на храну могла да значи да су студенти који су учествовали у студији јели мање хране која може довести до негативних исхода.
Како сан и исхрана утичу једно на друго?
Претходна студија, коју је спровео Нилсен прије више од деценије, показала је да је још више испитаника пријавило везу између хране и снова.
Нека друга истраживања такође су указала на ову везу, а посебно је пријављено да плави сир изазива живописне снове. Такође, постоје и студије које показују да млијечни производи доприносе квалитету сна.
За сада остаје нејасно како сан и исхрана утичу једно на друго. Аутори нове студије наглашавају да су потребна додатна истраживања како би се потврдиле ове везе и идентификовали основни механизми.
„Морамо да проучимо више људи различитих узраста, из различитих друштвених слојева и са различитим прехрамбеним навикама како бисмо утврдили да ли се наши резултати заиста могу примијенити на ширу популацију“, поручио је др Нилсен.