22.01.2025
04:14
Купус је намирница која је врло здрава за нас, но још је здравији када је укисељен јер тада постаје још јачи савезник у чувању нашег организма од разних здравствених проблема.
Приликом кисељења из себе испушта течност, а то занемарено благо у народу је познатије под називом - расол. Има оних који су одавно упознати с благодатима ове течности, но многи и даље не знају које све здравствене добробити има, пише Healthline.
Конзумирање расола посебно се препоручује током хладнијих мјесеци. Јесен и зима са собом доносе разне бактерије и вирусе који изазивају здравствене проблеме, а расол је препун ствари које јачају наш имунитет. Витамин Ц, витамин Б, калцијум, магнезијум, гвожђе и цинк само су дио богатства које се крије у овој течности.
Имате проблема са затвором цријева? Ријешиће их чаша расола. Добре бактерије које настају у расолу приликом ферментације уносе баланс у цријевну флору и одржавају је здравом.
Расол је нискокалорична намирница, а истовремено садржи много влакана и витамина те дјелује као пробиотик, због чега се показује као одличан додатак прехрани приликом дијете. Довољно је заситан да може замијенити један међуоброк те учинковито редуцира нездраве масноће.
Ако сте случајно попили превише џин-тоника с пријатељицама, све нуспојаве забавног изласка ублажићете расолом. Он ће експресно надокнадити изгубљене електролите и помоћи у хидратацији организма.
Важну улогу у здрављу наших костију има витамин К2. Он активира протеине који помажу у апсорпцији калцијума, човјеку неопходног минерала који храни кости. Управо се у расолу и киселом купусу налази витамин К2.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму