Naučnici objašnjavaju

Šta će samo jedan hamburger sedmično učiniti vašem mozgu?

 • Izvor: Agencije
 • 23.05.2023. 15:34

Koncept "slobodan dan" poznat je mnogim sportistima i onima koji se redovno muče dijetama. Suština je da ponekad, određenog dana, čovjek dozvoli sebi da se opusti i prekine režim. Pica, pljeskavica, najomiljenija torta: neko "griješi" jednom mjesečno, neko - sedmično.

Brza hrana

Ali ustvari, još je gore ako stalno jedete samo brzu hranu. Australski naučnici proveli su studiju i otkrili da smjenjivanje zdrave i nezdrave hrane može dovesti ne samo do viška kilograma, već i da šteti mozgu i crijevima. Tri eksperimenta su uključivala četiri grupe glodara, svaka sa 12 repova. Jedna kontrolna grupa je hranjena redovnom hranom za pacove. Ostala trojica su povremeno ili uvijek hranjena ishranom bogatom mastima i šećerom.

Naučnike su zanimale tri promjene: kratkoročno pamćenje pacova, mikrobiota i težina. Ispostavilo se da je kontrolna grupa bila normalna. Za one koji su sve vrijeme jeli nezdravu hranu, pokazatelji su se pogoršali očekivano.

Kognitivno oštećenje

Ali rezultati pacova koji su s vremena na vrijeme prekršili ishranu istraživači su bili iznenađeni: kognitivno oštećenje, posebno u testovima prostorne memorije, odnosno pacovi su prestali da pamte lokaciju objekata, veliku količinu loše mikrobiote. Štaviše, što su pacovi duže jeli nezdravu hranu, rezultati su bili lošiji.

Zaključak je da prelazak s jedne vrste hrane na drugu je stres za tijelo. Dakle, ako ste počeli da jedete ispravno, držite se ovog režima.

Tagovi:
 • 21:30 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:15 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 23:00 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 23:05 Serija: Red Rock (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:30 Serija: Biro (12+)

  Serija je inspirisana svjedočanstvima bivših špijuna-ilegalaca, koji su na specijalnim dugogodišnjim misijama živjeli pod lažnim identitetom na područijima od velikog interesa za zemlju, a najprije su to Sjeverna Afrika i Bliski Istok.

 • 00:30 Noćni program

  Noćni program