Pandemija

Šta je kraken, podvarijanta omikron soja korona virusa?

 • Izvor: klix.ba
 • 12.01.2023.15:24

Pojavom podvarijante omikron soja korona virusa (XBB.1.5.) zvanog "kraken" stvorila se i određena doza zabrinutosti u javnosti. Ipak, struka napominje kako mjesta panici nema.

Ova podvarijanta se pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama prošlog mjeseca i za veoma kratko vrijeme raširila se većim dijelom svijeta.

Za svega par dana procenat zaraze je sa četiri skočio na 40 odsto od ukupnog broja pozitivnih na Kovid u SAD-u.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) uvjeravaju da mjesta za paniku nema, a istog su mišljenja njihove kolege iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Oni smatraju kako je ovaj soj "samo bljesak na radaru u Evropi u smislu broja slučajeva" i da njegova smrtnost nije veća u odnosu na omikron soj.

U Sarajevu, ali ni u Bosni i Hercegovini do sada nije detektovan niti jedan slučaj zaraze ovim sojem, ali stigao je na primjer u Rumuniju u kojoj su za sada potvrđena dva slučaja zaraze.

Infektolog iz Opšte bolnice, doktor Ednan Drljević pojasnio je za "Klix" kakva je epidemiološka situacija u Sarajevu kada je u pitanju kraken soj virusa.

"Soj kraken je detektovan u zemljama poput Austrije, Rumunije, Njemačke, Švedske i Velike Britanije, a s obzirom da su novogodišnji praznici iza nas, velika je vjerovatnoća da smo virus 'uvezli' u BiH dolaskom turista iz navedenih zemalja", mišljenja je doktor Drljević.

Pojasnio je kojom se brzinom ovaj soj širi kao i koliko je i da li je uopšte opasan.

"Za sada se ne zna puno o ovom soju osim da se širi brže od svih prethodnih sojeva brzinom 1,6. Ono što je olakšavajuća okolnost je ta da je kraken neuporedivo blaži od omikrona, a ista je stvar i sa brojem smrtnih slučajeva, pokazala su dosadašnja istraživanja", dodaje doktor Drljević.

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.