ATV

Струка открива

Шта је Л-теанин? Састојак због којег је енергетско пиће Прајм повучено из сусједних земаља

  • Извор: Индекс
  • 17.11.2023. 08:12

Пиће Прајм које је стигло и на наше тржиште, недавно је забрањено прво у Словенији, а затим и у Хрватској. Ово безалкохолно пиће је забрањено због недозвољених супстанци у свом саставу.

Постоје два пића, "Прајм Енерџи" и "Прајм Хидратејшн“, дјеца обично конзумирају ово друго поменуто пиће за које се путем рекламних порука тврди да служи за рехидратацију. Док "Прајм Енерџи" садржи високе нивое кофеина, "Прајм Хидратејшн" је, с друге стране, пун вјештачких заслађивача.

Инспекција у Сарајеву уклонила Прајм из продаје

Инспекција у Сарајеву уклонила Прајм из продаје

Нису сва Прајм пића забрањена, Словенија и Хрватска су забраниле кофеинску верзију енергетског напитка Прајм због састојка Л-теанина који није допуштен у безалкохолним пићима.

Шта је Л-теанин?

Теанин је аминокиселина која се налази у чају и неким печуркама. Долази у два облика: Л-теанин и Д-теанин. Л-теанин је најчешћи облик.

Теанин је сличан глутамату, природној аминокиселини. Глутамат помаже у преношењу нервних импулса у мозгу. Теанин понекад дјелује као глутамат у тијелу, али понекад се чини да блокира ефекте глутамата. Теанин такође може да утиче на хемикалије у мозгу ГАБА, допамин и серотонин.

Теанин се продаје као додатак исхрани и сматра се безбједним у дозама до 250 милиграма и као такав одобрен је од стране америчке Управе за храну и лекове (ФДА).

Огласила се Агенција за безбједност хране БиХ о напитку Прајм

Огласила се Агенција за безбједност хране БиХ о напитку Прајм

Људи користе Л-теанин за побољшање менталне функције. Такође се користи за анксиозност, ментална оштећења, стрес, менструалне тегобе и друга стања, али Европска агенција за безбједност хране открила је да нема добрих научних доказа који би подржали његову употребу.

Оно што је спорно, када је у питању Прајм, прије свега кофеинске верзије овог пића, је присуство Л-теанина и његова комбинација са кофеином.

Могући штетни ефекти комбинације Л-теанина и кофеина

Нуспојаве од конзумације Л-теанина нису пријављене, конзумирање великих количина зеленог чаја због додатног садржаја кофеина може да доведе до мучнине, поремећаја у раду желуца и раздражљивости.

Л-теанин у комбинацији с високим нивоима кофеина, какве садрже енергетски напици Прајм. Може да појача ефекат кофеина, што може довести до повећане раздражљивости, несанице и других нуспојава повезаних с кофеином.

На тржишту БиХ нема пића

На тржишту БиХ нема пића "Прајм енерџи"

Управо због тога је енергетске напитке који садрже ову комбинацију увијек најбоље конзумирати умјерено уз свијест о свим потенцијалним ризицима.

Такође треба истаћи да енергетски напици уз кофеин и Л-теанин често садрже и високе нивое шећера, што све заједно може да буде штетно за здравље ако се конзумира у великим количинама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм