Штитна жлијезда је дио тијела на чију функцију у битној мјери може да утиче начин исхране. Поједине намирнице могу да ометају способност тијела да апсорбује хормоне, који се некада користе као редовна терапија.
Постоје храњиве материје које су изузетно благотворне за штитну жлијезду, али и оне које могу да утичу на њен успорен или убрзан рад. Умор, гојење, сува, ломљива коса, могу да буду знаци да нешто није у реду са штитном жлијездом.
Недовољан унос јода
Недовољан унос јода препознат је као узрок успореног рада штитне жлијезде – хипотиреозе. У случају мањка јода, штитној жлијезди недостаје основни градивни блок за продукцију довољних количина хормона. Кухињска со је обогаћена јодом, али дешава се да га поново нема довољно.
С друге стране, и превелике количине јода повећавају учесталост јод-индуковане хипертиреозе (убрзаног рада штитасте жлијезде), аутоимуних тироидних болести. Недовољна конзумација јода може да доведе до менталне ретардације, струме, хипотиреозе.
У случају недостатка јода савјетује се конзумација алги, шкољки, шкампи, лососа или много јефтиније и приступачније сардине. Богати извори јода су јаја, шпаргле, печурке, спанац́, сусам, блитва и бијели лук.
Глутен
Вјерује се да Хашимото синдром и целијакија "иду руку под руку", зато се пацијентима са Хашимотом савјетује да некада пређу на исхрану без глутена. Поједина истраживања наводе да глутен може да буде окидач за могуће компликације. Глутена има у пшеници, јечму, ражи, овсу, савјет је да се намирнице са глутеном избјегавају током три недјеље. У случају да осјетимо да се неки симптоми повлаче, могуће је да глутен кривац за непријатне тегобе.
Хашимото тироидитис је аутоимуна болест која уништава ћелије штитасте жлијезде имуним процесима посредованим ћелијама и антитијелима. Најчешћи је узрок хипотиреозе у развијеним земљама и болест која изазива симптоме као што су: стални умор, гојазност, губитак снаге и воље, слабију концентрацију, лошу пробаву, отицање.
Броколи, карфиол, купус, прокељ
Броколи, карфиол, купус, прокељ садрже гоитрогене, који отежавају производњу хормона штитне жлијезде, успоравају њен рад. Посебно су могуће компликације ако се намирнице богате гоитрогенима конзумирају у сировом стању, када је већ успорена функција штитасте жлијезде.
Стручњаци наглашавају да то не значи да је ово поврће нездраво, напротив оно је пуно витамина, минерала, антиоксиданата и потребних хранљивих материја. Све се своди на начин припреме. Ризик од прекомјерног уноса гоитрогена мањи је када се ово поврће кува на пари или динста. Савјет је да се конзумира увијек термички обрађено и у умјереној количини. Гоитрогена има и у кељу, соји, ротквицама, келераби, слачици, репи.
Слаткиши и штитна жлијезда
Превише шећера у исхрани повећава ризик од упале која је у основи болести. Упални процес у тијелу повећава могућност од развоја Хашимото синдрома, хипотиреозе, хипертиреозе. Како бисмо умањили могућност од упале, савјет је да избјегавамо шећер. Препорука је да се конзумира воће, избјегавају индустријске намирнице за које мислимо да су слане, а у ствари садрже скривене шећере. На примјер, разни готови преливи за салату.
Производи од меса
Уколико имамо проблем са радом штитне жлијезде савјет је да избјегавамо и конзумацију индустријских намирница од меса, разних виршли, кобасица, месних нарезака, паризера, шунки. Ове намирнице углавном садрже нитрате и вјештачке адитиве који многу да утичу на функцију штитне жлијезде. Здравија алтернатива је пилетина или ћуретина.
Још једном – кељ?
Кељ је здраво поврће, али само када је термички обрађено, посебно ако патимо од проблема са штитном жлијездом. Уколико се конзумира у сировом облику може да дјелује на смањену апсорбцију јода, усљед дјеловања специфичног гоитрогена у кељу који се зове тиоцијанат. Он успорава рад штитне жлијезде и отежава контролу хипотиреоидизма. Савјет је зато да се увијек прокува и користи у ограниченим количинама.
Пластика и штитна жлијезда
У савременом свијету све више је супстанци, познатих као ендокрини дисруптори, као што су различите врсте пластике, супстанце у изради намјештаја и завјеса. Љекари кажу да све ове материје негативно утичу на ендокрини систем и штитну жлијезду.
(е клиника)