Istraživanje

Studija: Psi mogu da nanjuše posljedice Kovida

  • Izvor: B92
  • 17.06.2022.22:12

Da psi imaju izuzetno čulo mirisa, to vjerovatno zna svako. Većina, ako ni zbog čeg drugog, onda zbog filmova, zna da psi mogu biti dresirani da prate trag, divljači, ali i čovjeka, kao i da otkriju zabranjene supstance.

Da treniran pas može da nanjuši bolest, uključujući takozvani dugi kovid, to većina ipak ne zna.

Naučni tim sa Veterinarskim univerzitetom u Hanoveru (TiHo) na čelu u petak je u žurnalu Granice medicine (Frontiers in Medicine) objavio studiju navodeći da dresirani psi mogu da otkriju ne samo infekciju korona virusom, nego i kada pacijent ima dugoročne simptome kovida.

"Poznato je da zarazna respiratorna oboljenja mogu da izazovu isparavanje određenih organskih jedinjenja", rekao je direktor klinike TiHo za sitne životinje Holger Folk (Volk).

Rezultati istraživanja podržavaju hipotezu da takva isparenja postoje kod pacijenata dugog kovida, i to dugo poslije zaražavanja. Još u ljeto 2020. naučnici TiHo su objavili rezultate prve studije pasa tragača obučenih za otkrivanje infekcija.

Uspjeli su da identifikuju zaražene ljude njušenjem uzoraka pljuvačke i respiratornog sekreta. Naknadna studija ukazuje da znoj i urin isto mogu poslužiti za uzorak.

Naučnici su i u praksi testirali pse, koju su, na primjer na koncertima, prepoznavali zaražene korona virusom. Sada su dokazali da psi reaguju i na uzorke pacijenata sa dugoročnim simptomima kovida.

Ti pacijenti, liječeni na Medicinskom univerzitetu u Hanoveru (MHH), su davali negativan rezultat PCR testiranja. Virusolog TiHo Klaudija Šulc (Claudia Schulz) objašnjava da to znači kako psi mogu da detektuju dugi kovid i kada test na antitijela ne daje nikakvu naznaku o izazivaču oboljenja.

Drugim riječima, psi mogu biti izvanredna pomoć u dijagnostici i određivanju optimalne terapije. Kako je testiranje izgledalo? Naučnici su pred devet pasa donosili uzorke uzete od zaraženih korona virusom, pacijenata dugog kovida i negativne uzorke.

Psi su u devet od 10 slučajeva prepoznavali šta je pred njima. Inače, dresura pasa za medicinsku dijagnostiku nije potpuna novina, jer pojedini već mogu da ukažu na razne vrste kancera, malariju i neke bakterijske i virusne infekcije, prenosi "B92".

Tagovi: