ATV

Eksperiment

Svakog jutra je jela po tri jajeta, evo šta joj se desilo nakon sedam dana

  • Извор: Агенције
  • 09.07.2023. 13:03

Ukoliko se jaja spremaju na pravilan način, izvući ćemo maksimum iz njih, a uprkos tome što su zdrava ne bi trebalo preterivati sa konzumacijom.

Imajući u vidu sve zdravstvene prednosti jaja, Džejmi Stejtis, novinarka sajta The Healthy odlučila je da jede jaja svaki dan u toku jedne nedjelje.

A evo šta je ona naučila tokom ovog eksperimenta.

- Za svoj eksperiment, jela sam više od dva jaja dnevno, ponekad i tri. Riješila sam da uvijek pri ruci imam tvrdo kuvana jaja jer su savršena užina bogata proteinima prije treninga ili kao užina sredinom dana. Odlučila sam da nastavim da pravim omlet, fritate i kišove kao jednostavne, ali zdrave , načine da iskoristite ostatke povrća, mesa i sira - piše novinarka.

Pored njihove nutritivne vrijednosti, dio privlačnosti jaja je i to što su tako jednostavna za pripremu, a ipak laka za kombinovanje s različitim ukusima. Da bi započela nedjelju dana konzumiranja jaja, Stejtis ih je pomiješala sa ostacima lososa i napravila fritatu.

Poslužila ju je preko rukole koja je bila lagano zalivena limunom i maslinovim uljem, a na kraju je dodala i feta sir.

Sljedeći dan joj je bio naporan dok je žurila da se spakuje za put, pa je pokupila mali kiš iz lokalne pekare. Pojela je polovinu kiša sa salatom za ručak i uživala u ostacima ovog jela za doručak sljedećeg jutra prije nego što je otišla na put.

Lavu ističe vrijeme, pomozite!

Lavu ističe vrijeme, pomozite!

Na svoje veliko iznenađenje, Stejtis je primijetila da joj je redovno konzumiranje obroka koji sadrže jaja i zdrave masti pomoglo da inače pravi bolje izbore kada je u pitanju nutritivna vrijednost stvari koje jede. Na primjer, umjesto da uzme slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak prije leta koji bi joj donio malu nutritivnu vriednost, izabrala je da pojede dva tvrdo kuvana jaja.

Ona kaže da bi je mafin vjerovatno ostavio gladnom nakon nekoliko sati, dok su je jaja učinila sitom dok nije došlo vrijeme za užinu u avionu.

Blog Univerziteta Harvard ističe da su prethodne zdravstvene smjernice sugerisale da ljudi ne treba da jedu više od jednog do dva jajeta nedjeljno, jer jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, a dnevna granica je 300.

Međutim, to se promijenilo.

Danas, „Harvard Health“ kaže:

„Prosječna zdrava osoba vjerovatno neće imati nikakav problem ako pojede do sedam jaja nedjeljno.“

Registrovana dijetetičarka Blanka Garsija kaže da je važno zapamtiti da iako su jaja „veoma hranljiva, ali to ne znači da treba da se prejedate ovom namirnicom“.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    Ова напета и узбудљива драма истражује животну причу једног од свакако најозлоглашенијег криминалца на свијету.