Kakva je njihova uloga

Sve što niste znali o vitaminima za jačanje imuniteta

  • Izvor: informer
  • 24.12.2021.09:17

Za snažan imunitet vitamini su uvijek važni, a otkad se svijet suočio sa korona virusom, nijedna kuća nije bez njih.

Ranije je većina nas posezala samo za vitaminom C, a danas uz njih pijemo i vitamin D, cink, selen, probiotike, prebiotike, simbotike, a evo kakva je njihova uloga, piše "Zdrava i prava"

Vitamin D se naziva i hormonom, a u nedostatku Sunca, koje je njegov prirodni izvor, potrebno je da se dodatno uzima. Prirodni izvori vitamina D jesu: jetra, masne ribe hladnih mora poput skuša, sardina, lososa, riblje ulje i žumance jajeta. Vitamin D stimuliše aktivnost bijelih krvnih zrnaca, i to onih koji imaju centralnu ulogu u podizanju imuniteta. Početkom ovog mjeseca istraživači u Španiji otkrili su da je 80 odsto pacijenata primljenih u bolnicu s korona virusom imalo nizak nivo vitamina D.

Vitamin C  nije toksičan, ali visoke dnevne doze od dva do šest grama mogu da izazovu probleme poput dijareje i povećano lučenje urina. Do dva grama dnevno je bezbjedna količina ovog vitamina. On olakšava disanje kod infekcija gornjih disajnih puteva, smanjuje suženje disajnih puteva kod blažih oblika astme i ublažava alergije. Najbolji izvori vitamina C su citrusno voće, šipak, paradajz, nekuvan kupus, aronija...

Probiotici, prebiotici...

Probiotici su živi organizmi koji, kada se unesu u odgovarajućoj količini putem hrane, imaju povoljan uticaj na zdravlje i povećavaju otpornost organizma na infekcije i viruse. Prebiotici poboljšavaju apsorpciju minerala kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, bakra i cinka, a simbiotici omogućavaju duži opstanak probiotika u organizmu da bi bolje djelovali.

CINK je neophodan za proces sazrevanja i aktivacije belih krvnih zrnaca, pa je neophodan za očuvanje odbrambene funkcije imunološkog sistema. Cink blokira enzime virusa i time sprečava njegovo umnožavanje i širenje po organizmu. Ovaj mineral nalazi se i u crvenom mesu, iznutricama, morskim plodovima, jajima, jezgrastom voću i proizvodima sa celim zrnom žitarica. 

"Vegetarijanci i vegani, zbog načina ishrane, trebalo bi da obrate pažnju jer su njihove potrebe za cinkom za 50 odsto veće nego kod drugih",  kaže farmaceut Nina Dimitrov.

Selen je važan antioksidans, koji smanjuje oštećenja u toku infekcija. Zbog oslabljenog imuniteta koji može biti i rezultat manjka selena, mnogi su skloni hroničnim prehladama i podložni virozama. Selen treba uzimati kroz hranu i u vidu suplemenata. Namirnice koje su bogati izvori selena jesu brazilski orah, iznutrice, banane, čija sjemenke... 

Tagovi: