Рани доручак и вечера могу играти важну улогу у контроли тјелесне тежине, тврде истраживачи са Барселонског института за глобално здравље.
Резултати њиховог истраживања објављени су у Међународном часопису за бихејвиоралну исхрану и физичку активност (ИЈБНПА). До овог закључка дошли су током обимне студије у којој је учествовало више од седам хиљада одраслих волонтера, узраста од 40 до 65 година.
У 2018. години учесници су дали детаљне информације о својој исхрани, начину живота, распореду оброка и физичким параметрима. Пет година касније, више од три хиљаде њих поново је прегледано, а прикупљени су и ажурирани здравствени подаци, преноси Индекс.
Резултати су показали да су они који су дан започињали раним доручком и остављали више времена између вечере и спавања имали нижи индекс тјелесне масе.
„То би могло бити зато што је ранији унос хране у току дана више у складу са циркадијалним ритмовима. То омогућава ефикасније сагорјевање калорија и бољу контролу апетита, што може помоћи у одржавању оптималне тјелесне тежине. Ипак, прерано је за коначне закључке, па ће се јасне препоруке морати сачекати док не буду доступни убједљивији докази“, изјавила је Лусијана Понс-Муцо, једна од ауторки студије.