Sačuvajte zdravlje

Voće koje će vam pomoći da ojačate imunitet

  • Izvor: novosti.rs
  • 30.10.2022.21:11

Imunitet je veoma bitan tokom jesenjih i zimskih dana ka da počne sezona prehlada i gripa. Ukoliko ste zdravi i brinete o svom imunitetu, manje su šanse da se zarazite.

Za jačenje imunološkog sistema jako je važna ishrana. Pogledajte koje voće vam može pomoći u borbi protiv virusa.

Narandže

Narandže su dostupne tokom cijele godine. Njihov plod je bogat vitaminima C,B, E, provitaminom A, a sadrže i kalcijum i kalijum. Upravo visok sadržaj vitamina C djeluje kao antioksidans, povećava broj bijelih krvnih zrnaca i na taj način jača imunološki sistem.

Jabuke

Jabuke se u narodu zovu "kraljice zdravlja", pa zbog toga ne čudi što su se i one našle na ovom spisku. Obiluju vitaminima C,Am b1,b2. Sadrže i beta karoten, te kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Sadrže kvercetin, kamferol, miricetin, katehin, antocijanine i još više od 20 antioksidanasa.

Nar

Nar sadrži čitavu lepezu korisnih supstanci i mikroelemenata, a tu prije svega spadaju vitamini, vlakna i minerali poput kalcijuma, kalijuma, natrijuma i magnezijuma. Takođe, sadrži 15 vrsta amino-kiselina koje predstavljaju neophodne komponente za funkcionisanje našeg organizma.

Limun

Limun je pun nutrijenata - sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan, a bogat je vlaknima.


(Foto:Pixabay)

Tagovi: