Zdravlje

Voće od kojeg ćete brže zaspati

 • Izvor: Agencije
 • 07.02.2023.10:30

Zdravstvena stanja, ali i stresna svakodnevica mogu ozbiljno ugroziti kvalitet sna.

Srećom, taj problem može se ublažiti nekim jednostavnim promjenama. Na primjer, neki stručnjaci podstiču konzumaciju voća kako bi se produžilo trajanje i povećao kvalitet sna.

Preciznije, višnje i kivi pokazali su se korisnima u poboljšanju efikasnosti sna, piše Express.

Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition među prvima je istakao dobrobiti kivija za san. Prema istraživanju koje je objavio taj časopis, kivi sadrži niz jedinjenja, među kojima su i antioksidansi i serotonin, koji povoljno djeluju na lečenje poremećaja spavanja.

Naučnici su do tog zaključka došli nakon što su sproveli istraživanje na uzorku od 24 ispitanika starosti od 20 do 55 godina. Svi učesnici konzumirali su kivi sat vremena prije spavanja svake večeri tokom četiri nedjelje. Nakon tog perioda pokazivali su veću pospanost prije odlaska u krevet i smanjeno je vrijeme koje im je potrebno da bi zaspali.

"Ukupno vrijeme spavanja i efikasnost spavanja značajno su povećani", tvrde autori studije iako pozivaju na dalja istraživanja kojima bi se potvrdili ovi efekti.

Klinički psiholog Majkl Breus smatra da kivi nije jedina hrana koja potiče san.

"Tu su i tamno lisnato povrće, banane, orašasti plodovi, sjemenke, citrusi, paradajz i cjelovite žitarice. Hrana s visokim sadržajem kalcijuma pomaže u povećanju nivoa melatonina", tvrdi on.

Još jedno voće za pospješivanje sna koje se često spominje je kisela višnja. U jednoj manjoj studiji, koju je sproveo Univerzitet Louisiana State, kiseli sok od višnje produžio je vrijeme spavanja starijih osoba koje pate od nesanice za 84 minuta.

Tagovi:
 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija:Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.