ATV

Загреб

Хрватски љекари истој жени два пута пресадили срце

  • Извор: Агенције
  • 27.09.2023. 11:44

Двадесет година након прве трансплантације срца, 61-годишња пацијенткиња из Загреба на Ребру је добила ново донирано срце, што је ријеткост и у свјетским размјерама, истакли су водећи стручњаци КБЦ-а Загреб уочи обиљежавања Свјетског дана срца, 29. септембра.

"Након низа година дошло је до промјене функционалности срчаног пресатка и пацијенткиња је уврштена на високоургентну листу Еуротранспланта те смо успјели обавити ретрансплантацију, што је изузетно риједак захват", истакао је на конференцији за новинаре академик Давор Миличић, водитељ трансплантационог тима за срце.

Кардијални хирург Хрвоје Гашпаровић назвао је узнапредовало срчано затајење епидемијом 21. вијека.

Навео је и да се програм трансплантације срца у континуитету проводи на Ребру од 1988. године. До сада је обављено нешто мање од 400 трансплантација, а у три је случаја и ретрансплантација.


Истукао сина јер га није слушао

Истукао сина јер га није слушао

Гашпаровић је истакао изузетан успјех посљедње ретрансплантације, објаснивши да је била ријеч о технички врло комплексном осмосатном захвату.

Изнесени су и подаци да је само ове године на Ребру обављено  27 трансплантација срца, а само у протеклој седмици четири таква захвата.

"Уз споменуту ретрансплантацију код 61-годишње пацијенткиње, ново срце добила је и 13-годишња дјевојчица те двојица 67-годишњака, а сви се одлично опорављају", рекао је Миличић.

Основна дијагноза код дјевојчице била је дилатацијска кардиомиопатија те је изненада дошло до затајења срца уз немогућност да се стање поправи лијековима.

Уврштена је на листу чекања за донирано срце, на које је чекала свега мјесец дана.


За теглу ајвара траже 40 марака

За теглу ајвара траже 40 марака

Директор Анте Ћорушић каже да се с четири трансплантације срца у недјељу дана не може похвалити баш пуно институција у Европи, док је шеф Одјељења за координацију трансплантација и експлантације Јасна Брезак истакла да хрватски болесници имају могућност да дочекају нове органе који буду успјешно трансплантирани.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: