Pokazuju israživanja

Zaboravite alkohol, ovo je najgore piće za vašu jetru

  • Izvor: Agencije
  • 15.09.2022.14:37

Istraživački tim rekao je da je proveo “prospektivnu opservacijsku studiju” koja je započela oko 2002. godine.

Jetra filtrira toksine iz tijela, stoga je važno održavati zdravim ovaj važan organ koji prečesto izlažemo pritisku čak i nesvjesno.

Kada je riječ o oštećenju jetre, zapravo, prvo se pomisli na alkohol, međutim, novo istraživanje pokazalo je da sasvim druga kategorija pića mogu još više oštetiti naš organ “filter”.

Bol u donjem dijelu leđa je posljedica nedostatka jednog minerala

Framingham Heart Study, koja je započela u bostonskoj regiji 1948. godine, imala je veliki utjecaj na odabir načina života ljudi.

Sada su istraživači objavili zanimljivo ažuriranje u kliničkoj gastroenterologiji i hepatologiji, temeljeno na Framingham Heart Study.

Istraživački tim rekao je da je proveo “prospektivnu opservacijsku studiju” koja je započela oko 2002. godine.

Pacijenti su prijavili koliko su često pili zaslađena pića ili gazirana pića, a istraživači su procijenili učestalost nealkoholne masne bolesti jetre, stanja u kojem se višak masnoće skladišti u jetri.

Ova bolest takođe ne mora dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, ali može uzrokovati povećanje jetre i posljedično, bol.

Prema Framingham Heart Study, nealkoholna masna bolest jetre može se spriječiti eliminacijom slatkih pića, piše Novi list.

To je zato što, kako navode istraživači, česti korisnici slatkih pića (koji su izjavili da piju više od jednom dnevno do više od jednom sedmično) imaju dva i po puta veću vjerojatnost da će razviti bolest jetre nego oni koji ih ne konzumiraju.

U isto vrijeme, čak i “povremeni” konzumenti slatkih pića (tj. od jednom mjesečno do manje od jednom sedmično) još uvijek su imali povećanje masnoće u jetri u usporedbi s nekonzumantima, prenosi poslovni.hr

Tagovi: