Лоша навика многих

Зашта никада не бисте требали користити мобилни телефон док сте на ВЦ шољи

  • Извор: експрес.ба
  • 24.04.2024. 14:19

Тешка истина о коришћењу телефона у тоалету, могла би да вас натјера да размислите два пута, прије него што посегнете за својим мобилним.

Сви смо криви што је нова норма да своје телефоне носимо са собом у тоалет на мало скроловања, али се испоставило да би ова навика могла бити штетнија него што смо мислили. Наша зависност од паметних телефона је нагло порасла, еволуирајући од једноставних алата за јутарње аларме и навигације, до сталних пратилаца за забаву или разбибригу.

Ово укључује уживање у куповини преко интернета, док претјерано гледамо наше омиљене серије, пратимо видео записе током путовања на посао и да, чак и листамо садржаје друштвених медија у тоалету. Међутим, оно што се чини као безопасан тренутак мултитаскинга је заправо легло бактерија, према недавним студијама.

„Initial Washroom Higyene“ студија узимања бриса дошла је до забрињавајућих података, који говоре да више од половине наших паметних телефона врви од „високог нивоа“ биолошке контаминације. У ствари, просјечан паметни телефон има више него двоструко више микроба које се налазе на дасци ВЦ шоље, а један телефон је показује чак шест пута већи ниво контаминације (558 процената), што је заиста ужасна помисао.

Истраживање је користило тестове брисева аденозин трифосфата (АТП) заједно са АТП биолуминисценцијским читачем, да би се открили облици живота који су премали да би се видјели голим оком. Након анализе површинских узорака са 50 различитих паметних телефона, резултати су били јасни: невјероватних 52 одсто њих је пало у категорију „тешко контаминираних“ микробиолошким гамадима, према стандардима стручњака.

Једна навика при прању аутомобила може направити велику штету

Једна навика при прању аутомобила може направити велику штету

Џејми Вудхол, менаџер за технолошке иновације у „Initial Washroom Higyene“, оцијенио је налазе:

– Наши телефони су уобичајени резервоар за потенцијално штетне патогене и знамо да су људи склони да их користе док посјећују тоалет. Ово је посебно алармантно када знате да се до 80 одсто свих инфекција преноси додиром.

Ризик повезан са овим понашањем:

– Дакле, када људи користе своје телефоне и стављају их близу уста када разговарају, они потенцијално повећавају вјероватноћу да ће добити неку болест. Хигијена руку је од виталног значаја. Размислите о броју пута колико додирнете ваш телефон сваки дан – наводи Вудхол.

Стручњаци су упозорили:

– Сваки пут када то урадите, потенцијално бисте могли да прикупите и проширите микробну активност. Редовно прање руку је један од најмоћнијих корака који људи могу да предузму, како би спријечили ширење бактерија и болести. Препоручујемо да перете руке најмање пет пута дневно, као и сваки пут када користите тоалет и наравно, помаже да редовно чистите свој телефон антибактеријском марамицом.

Пратите нас и путем Вибера